Savisaare protsessil asuvad tunnistama Arvo Sarapuu ja Raimond Kaljulaid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus asuvad Keskerakonna eksliidri Edgar Savisaare kohtuprotsessil kolmapäeval tunnistusi andma teiste hulgas ka Tallinna endine abilinnapea Arvo Sarapuu ja Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid.

Kohus arutab praegu süüepisoode, mis on seotud Tallinna linnavõimu rahastatud niinimetatud teavituskampaaniatega, mida süüdistus käsitleb keelatud valimisreklaamidena ja mis tõid kaasa süüdistused omastamises.

Kolmapäeval tunnistajatena kohtusse kutsutud isikute hulgas on lisaks Sarapuule ja Kaljulaidile veel ka näiteks Tallinna linnavalitsuse avalike suhete juht Ain Saarna.

Täna tuli kohtusaali Savisaare protsessi kuulama ja vaatama ka klassitäis abituriente. «Tulime siia õigusnädala raames,» ütles üks neist.

Kohtusaali oodati ütlusi andma ka Tallinna endist abilinnapead Arvo Sarapuud, kuid esialgse info järgi jättis tema täna kohtusse tulemata.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse sõnul ei ilmunud Sarapuu kohtusse tervislikel põhjustel. «Ta saatis ka arstitõendi,» ütles Evestus.

Kutserile määrati rahatrahv

Kohtunik alustas istungit teatega, et Priit Kutserile määrati 800 eurone rahatrahv kuna jättis  septembris mõjuva põhjuseta kohtusse tulemata. Trahv tuleb tasuda hiljemalt 31. detsembriks 2017. 

Priit Kutser vastas kohtunikule, et trahv on tema jaoks arusaadav, kuid ebaõiglane.

Kui kohtunik küsis eile Kutserilt, miks ta puudus 20. septembril kohtust, vastas mees, et oli haigestunud.

Täpsustava küsimuse peale, mida Kutser siis ette võttis, vastas too, et saatis perearstile e-kirja, milles palus avada haiguslehe. Seda arst ka tegi ning sellega asi piirdus ehk meediku juurde ta ei läinud.

Riigiprokuratuuri hinnangul on antud juhul selge, et süüdistatav jättis mõjuva põhjuseta kohtusse tulemata ja kohtul on õigus määrata rikkujale selle eest trahv.

Ametnik: Savisaar polnud teavituskampaaniaga seotud

Keskerakonna eksliidri Edgar Savisaare süüasjas kolmapäeval Harju maakohtus tunnistusi andnud linnaametnik Vahur Keldrima märkis, et talle teadaolevalt ei olnud Savisaar seotud 2013. aastal eakate teavituskampaania läbiviimisega.

Keldrima meenutas, et Tallinna volikogu võttis toona vastu sotsiaaltoetuste määramise korra, mis sisaldas ka pensionäridele pensionilisa maksmist. Toetus sisaldas sünnipäevatoetust rahalise maksena ja soodustusi erinevate toodete ostmisel, näiteks apteegikaupade soetamisel.

Keldrima meenutas, et info uutmoodi toetuse kohta anti välja juba 2012. aasta lõpus otsepostituse teel. 2013. aasta juuniks selgeks saanud, et soodushinnaga kaupade müük on end õigustanud, kuna seda võimalust oli kasutanud juba ligi 30 000 inimest. Seetõttu otsustaski linnavalitsus, et sellelaadne toetus saab kehtima ka 2014. aastal. "Sellel teemal toimusid ka koosolekud abilinnapea Merike Martinsoni juures, Savisaar neil koosolekutel ei osalenud," rääkis Keldrima.

"Koostasime eelnõu, millega taotlesime linna reservist 50 000 eurot teavituskampaania tarvis," meenutas Keldrima, lisades, et sellised rahataotlusi tehakse siis, kui abilinnapea ütleb, et sellel on mõtet. 

Ta lisas, et 2013. aasta septembris toimus kohtumine ka linna avalike suhete juhi Ain Saarna juures, kus osales teiste hulgas reklaamiärimees Paavo Pettai. Miks Pettai koosolekul osales, ei osanud Keldrima öelda. "Ei ole ise Pettaiga sisuliselt suhelnud," lisas Keldrima, märkides, et Pettai osalus ei tekitanud temas ka küsimusi.

Küsimusele, kes otsustas teleteavituste esitamise 2013. aasta valimiseelsel ajal, märkis Keldrima, et tema teada tegeles nende küsimustega Ain Saarna. 

Vahur Keldrima ütlusi andmas
Vahur Keldrima ütlusi andmas Foto: Tairo Lutter

Keldrima abi: teavituskampaania aruteludel osales ka Paavo Pettai

Tarmo Kurves rääkis, et kui Tallinna linnavõim tellis 2013. aasta teisel poolel eakatele suunatud teavituskampaaniat, siis osales aruteludel ka Keskerakonnaga seotud olnud reklaamiärimees Paavo Pettai.

Tarmo Kurves töötas 2013. aastal Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekande osakonna juhatajana.

2013. aasta septembris toimus koosolek linna avalike suhete teenistuse juhi Ain Saarna juures, kus osales ka reklaamiärimees Paavo Pettai. "Ilmnes see, et linnakantselei poolt oli eelnevalt ettevalmistatud teavitus, mida oleks võimalik kasutada uues kampaanias, ja mulle jäi mulje, et Pettai oli selle varasema materjaliga seotud," meenutas Kurves. 

Ametnik ei suutnud meenutada, kuidas sellel koosolekul Pettaid tutvustati, küll aga kinnitas Kurves, et toona ei olnud sotsiaal- ja terviseametil varasemaid kontakte Pettaiga. 

Ta lisas, et klipi eetrisse andmise kokkulangevus valimiste eelse ajaga ei tulnud koosolekutel kõneks. Ühtlasi kinnitas Kurves, et seoses eakate teavituskampaaniaga ei kõlanud kordagi linnapea Edgar Savisaare nimi.  

Tarmo Kurves / AFP / Scanpix
Tarmo Kurves / AFP / Scanpix Foto: Tairo Lutter

Rein Ilves: mina reklaamklippidega ei tegelenud

Tunnistajapinki kutsutud Rein Ilves rääkis, et sai reklaamklippidest teada kui talle anti ülesandeks terviseürituste korraldamine. "Linnal on alati olnud seisukoht, et miks peab olema SEB Tallinna maraton ja miks mitte Tallinna maraton. Sellest me 2013 juuni kohtumisel rääkisime," ütels Ilves. Kohtuniku küsimusele, miks Ain Saarna seal osales, vastas Ilves, et see tulenes tema rollist linnavalitsuses.

"Pärast tuli välja, et Paavo Pettai on need klippide režiid välja mõelnud," ütles Ilves. Ilves ei osanud kinnitada, kas just tema ka nende klippide valmimise eest vastutas. Ilvese sõnul oli tema ülesanne terviseüritused korraldada ja klippidega tegemist ei teinud. 

Savisaarega oli Ilvesel kokkulepe, et tuleb korraldada neli terviseüritust. "Mina isiklikult maratoniklippide stsenaariumit ei näinudki," ütles Ilves lisades, et klippide valmimise tehniliste ja protseduuriliste küsimuste kohta tema ei tea.

"Ma nägin neid klippe 2013. aasta augustis. Kust tuli otsus, et linnapea seal peaks osalema, ei tea," ütles Ilves. 

"Hiiu staadioni kunstmuru oli amortiseerunud ja juba varem esitasin ettepaneku seda parandada," ütles ta ja lisas, et taotles selleks ka raha.

Ilves ütles, et tema Hiiu staadioni renoveerimise reklaamimisest ei teadnud. "Mina täitsin enda töökohustust vahetada ära Hiiu staadioni kunstmuru," ütles ta.

Rein Ilves
Rein Ilves Foto: AFP / Scanpix

Kaljulaid: Minu ettepanek oli Savisaar, Sarapuu ja Mutli plakatile panna

 Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaiu sõnul kutsuti ta Hiiu staadioni avamisseelsele kohtumisele. "Väga põgus arutelu selle valmimisest ja avamisüritusest," ütles Kaljulaid ja lisas, et edasi tegeles sellega Arvo Sarapuu.

Kaljulaid ei osanud nimetada, miks tollane linnapea Edgar Savisaar pidas Hiiu staadioni avamisüritusest teavitamist oluliseks. "Sooviti kahte asja: kutsuda inimesi talgutele ja avapeole," ütles ta. 

Kaljulaid pakkus välja idee teha teavituskampaania Nõmme piirkonnas. "Minu ettepanek oli, et Sarapuu, Savisaar ja Mutli oleks selles reklaamis," ütles ta lisades, et plakati eesmärk oli veidi vinti üle keerata.

Hiiu staadioni avamise reklaamil figureerisid 2013. aastal Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu. ERJK leidis, et poliitikud kasutasid linna raha valimisreklaamiks. Реклама открытия стадиона Хийу. Иллюстративный снимок.
Hiiu staadioni avamise reklaamil figureerisid 2013. aastal Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu. ERJK leidis, et poliitikud kasutasid linna raha valimisreklaamiks. Реклама открытия стадиона Хийу. Иллюстративный снимок. Foto: Mihkel Maripuu

"Mina korraldasin reklaamfotod ja videod," ütles Kaljulaid Hiiu staadioni avapeo teavituskampaania kohta.

"Tollases valimiskampaanias andsin ma nõu Savisaarele ja teistele, millele kampaanias keskenduda, mis sõnumeid edastada," ütles Kaljulaid.

Kaljulaid ütles, et käsitles 2013. aasta valimiste eelset ja Hiiu staadioni avapeo teavitustööd lahus. "Eesmärgid olid erinevad. Valimiskampaanias on eesmärk, et võimalikult palju inimesi hääletaks kellegi poolt. Hiiu staadioni teavitustöö puhul oli eesmärk inimesi talgutele ja avapeole kutsuda," ütles ta.

"Mina ei vaadanud neid plakateid ja videosid valimiste kontekstis," ütles Kaljulaid vastusena prokürori küsimusele nende ajastuse kohta.

Kaljulaiu sõnul kutsus muusikainstrumente hoidvaid poliitkuid kujutavad plakatid staadioni avapeole ja talgutele. "Me ei kasutanud erakonna logo ega esitanud poliitilisi sõnumeid," ütles Kaljulaid.

"Seda ei tea mitte keegi, mis täpselt ja kuidas valimistulemusi mõjutab," ütles Kaljulaid lisades, et neid tegureid on väga palju.

Foto: Tairo Lutter.

Tunnistajapinki kutsutud Tallinna linnavalitsuse endine meediajuht Lev Vaino märkis, et idee kutsuda 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimiste eel meediakampaaniaga venekeelseid elanikke valimistel osalema tuli just Savisaarelt, kaitsja hilisema küsimuse peale kinnitas aga, et mõtte võis lauale tuua hoopis tema ise.

 "Jah, puutusin kokku 2013. aastal valimisteemaliste reklaamidega," ütles ta. 

Vaino sõnul ütles Savisaar 2013. aastal, et valimised on tulemas ja rahvas peab saama informeeritud. 

Prokurör tegi ettepaneku kutsuda Vainole tõlk.

"Ma ei mäleta, kellel tekkis idee, et reklaamklippides peaks osalema Edagar Savisaar. Aga ta on autoriteet venekeelsetele inimestele," ütles Vaino ja lisas, et kui Savisaar kutsub valima, siis on see tõenäoliselt efektiivsem.

Saarna: linna teavituskampaaniates oli oluline roll Pettail

Keskerakonna eksliidri Edgar Savisaare süüasjas Harju maakohtus tunnistusi Tallinna avalike suhete juhi Ain Saarna tõdes, et 2013. aasta valimiseelsel ajal tegeles Tallinna tellitud teavituskampaaniatega teiste hulgas aktiivselt ka reklaamiärimees Paavo Pettai, keda Saarna nimetas kohtus Savisaare isiklikuks PR-nõunikuks.

Saarna sõnul meenutas, et oli 2013. aastal seotud spordi- ja noorsooameti tellitud Tallinna maratoni klipiga. "2013. aasta juunis oli linnapea juures suurem nõupidamine, et Tallinnal võiks olla oma suur spordiüritus," rääkis Saarna. 

Tema sõnul lepiti kokku, et linnameedia korraldab ka teavituskampaania. "Küsimus oli Tallinna tunnusspordiürituses. Linnapea küsis, et miks see on pidevalt olnud SEB Maraton, et miks ei võiks olla Tallinna Maraton," meenutas Saarna. 

Küsimusele, kas Savisaar otsustas reklaamklippide tellimise, vastas Saarna jaatavalt. Ühtlasi meenutas Saarna, et 2013. aasta juunikuisel kohtumisel osales ka reklaamiärimees Paavo Pettai, keda Saarna nimetas linnapea PR-nõustajaks. "Pole ju mingi saladus, et Pettai on Savisaarega olnud kaua seotud. Linnavalitsuse koosseisus ta ei töötanud," lisas Saarna. "Ta osales koosolekutel kui reklaami ala ekspert," ütles Saarna, lisades, et ei suuda üheselt vastata Pettai konkreetse rolli kohta. 

Saarna meenutas, et klippide eetrisse andmise aja ja koha üle otsustas tellija ehk spordi- ja noorsooamet, kuid kes konkeetselt seal otsuseid langetas, Saarna ei mäletanud. Ka ei teadnud ta klippide sisu üle otsustajat. "Minu ülesanne oli linnameedia laiemas plaanis," selgitas Saarna.

Küsimusele, miks pidi Savisaare isiklik PR-nõunik Pettai, kes polnud linnavalitsuse töötaja ja kellel polnud ka linnaga lepinguliseid suhteid, hakkama vedama spordi- ja noorsooameti tellitud teavituskampaaniat, vastas Saarna, et ta ei tea neid asjaolusid. "Kui inimesel on kogemus, siis tuleb seda kasutada," arvas Saarna. 

2013. aastal tehtud eakate teavituskampaania osas meenutas Saarna, et ka selle projekti juures figureeris Paavo Pettai. "Ta vahendas produktsioonifirma esindajat Andrus Tuisku, kes oli teinud selle klipi," märkis Saarna. "Minu missioon oli viia sotsiaal- ja tervishoiuamet töötajad kokku klipi algse tootjaga," selgitas Saarna. Samas ei osanud ta meenutada, miks otsustati just Andrus Tuisu produtseeritud klipi kasuks. 

Küsimuse peale, kuidas oli selle kampaaniaga seotud Edgar Savisaar, vastas Saarna, et teavituse vajalikkust arutati kindlasti ka linnavalitsuse kabinetinõupidamistel. "Kuid seda, et Savisaar oleks otseselt öelnud, et see klipp tuleb teha, ma ei mäleta," ütles Saarna.

Küsimusele, miks oli eakatele suunatud teavituskampaanias vajalik linnajuhtide osalemine, vastas Saarna, et linnajuhid on ju linna esindusnäod. "Ma isiklikult ei näinud selles mingit probleemi. Eelseisvad valimised ei mänginud selle otsuse tegemisel mingit rolli," märkis Saarna, lisades, et selles klipis ei domineerinud ühegi erakonna sümboolika. 

Savisaare protsess

Savisaare korruptsioonisüü uurimine algas Harju maakohtus 12. juunil, kui kohtualused kinnitasid, et neile esitatud süüdistus on arusaadav, kuid nad ei tunnista end süüdi. Vaid eksminister Villu Reiljan võttis süü omaks ning tema süüepisoodid eraldas kohus üldisest süüasjast kokkuleppemenetluse läbiviimiseks.

Kohus on seni jõudnud kuulata mitmeid prokuratuuri kutsutud tunnistajaid, teiste hulgas reklaamiärimees Paavo Pettaid, ehitusärimeest Tarvo Tederit, riigikogu liiget Siret Kotkat, Tallinna tegevlinnapead Taavi Aasa, endist ministrit Ain Seppikut, Tallinna linnasekretäri Toomas Seppa ning Keskerakonna peasekretäri Mihhail Korbi. Ühtlasi on käinud tunnistajatena ütluseid andmas mitmed ärimees Alexander Kofkini alluvad, ärimees Hillar Tederi firmade töötajad ja Tallinna linnavalitsuse praegused ning endised töötajad.

Süüalustest on oma ütlused andnud Reiljan ja Tallinna endine linnaametnik Priit Kutser. Neist viimane lootis, et tema süüasi lõpetatakse oportuniteediga, kuid riigiprokuratuur polnud sellega päri. Reiljan läks aga prokuratuuriga kokkuleppele ning tema süüepisood eraldati üldisest süüasjast.

Kohus on jõudnud kuulata ka jälitustoimingutega kogutud helisalvestisi ja uurida kirjalikke tõendeid. Ühtlasi avaldas kohus, et ei nõustu osade kaitsjate taotlusega lõpetada nende kaitsealuste osas süüasi mõistiliku menetlusaja möödumisega. «Menetluse lõpetamine sellel motiivil saaks tulla kõne alla viimase abinõuna ja kohus leiab, et praegu sellist viimast abinõu rakendada ei ole põhjust. Eelkõige seetõttu, et kohtul puudub praegu täielikult ülevaade asja mahukusest. Praegu on selline otsustus menetlus lõpetada mõistliku menetlusaja möödumisega ennatlik,» märkis maakohus.

Kohus on uurinud ka kirjalikke tõendeid Savisaare finantsasjade osas, avaldades, et Savisaar armastas omada sularaja ning lasi teistel kinni maksta oma igapäevaseid olmekulusid.

Protsessi algust ilmestas Savisaare kehv tervis ja kiirabi viis ta mitu korda istungitesaalist haiglasse, hiljem pole Savisaare tervisemured enam kohtupidamist seganud.

Riigiprokuratuur esitas mullu novembri lõpus süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, MTÜ-le Eesti Keskerakond, Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole, lisaks veel linnavalitsuse endisele nõunikule ja viiele ettevõtjale.

Kogutud tõendite alusel on Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele esitatud süüdistus korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises. Esitatud süüdistuse kohaselt võttis Edgar Savisaar olles Tallinna linnapea vastu altkäemaksu ja nõustus sellega seoses oma tööülesannete täitmisega.

Tallinna linna eelarveliste vahendite ebaseadusliku omastamise puhul on tegemist süüdistuse kohaselt linnale eraldatud eelarveliste vahendite kuritarvitamisega kohaliku omavalitsuse volikogu valimisreklaamide valmistamiseks 2013. aastal. Kohtueelse menetluse käigus esitati kahtlustus mitmele linnavalitsuse ametnikule ja eraisikule. Seitsme ametiisiku suhtes lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse selle aluse puudumise tõttu, kuna ametnike tegevus ei olnud kantud tahtlusest omastada linna vara erakonnale ega sellega seotud inimestele. Seitsme inimese suhtes lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse oportuniteedi põhimõtetel. See tähendab, et prokuratuuri hinnangul on kahtlustuse saanud inimeste poolt toime pandud kuritegu tuvastatud, kuid nende süü ja roll kuriteo toimepanemisel ei olnud määrav. Kõnealustele inimestele on määratud rahaline kohustus, mis tasutakse riigituludesse, lisaks peavad nad hüvitama osaliselt kriminaalmenetluse kulud.

Savisaarele altkäemaksu andmises süüdistab riigiprokuratuur ärimehi Aivar Tuulbergi, Alexander Kofkini, Hillar Tederit ja Vello Kunmani. Tallinna linnavolikogu esimeest Kalev Kallot süüdistatakse kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele. Reiljan sai kohtueelse uurimise lõppedes süüdistuse Savisaarele altkäemaksu vahendamises. Kohtu all on juriidilise isikuna ka MTÜ Eesti Keskerakond. Eeluurimisel oli kahtluse alla ka reklaamiärimees Paavo Pettai, kes aga asus prokuratuuriga koostööle ja süüdistust ei saanud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles