Stockholmi Eesti Maja võib Rootsi eestlaste nördimuseks müüki minna

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis saab Stockholmi Eesti Maja võimaliku müügi korral sealsest eesti lasteaiast, pole teada. Uue asukoha peavad sel juhul endale otsima veel mitmed seltsid ja asutused.
Mis saab Stockholmi Eesti Maja võimaliku müügi korral sealsest eesti lasteaiast, pole teada. Uue asukoha peavad sel juhul endale otsima veel mitmed seltsid ja asutused. Foto: Liis Treimann

Eestlaste kogunemispaiga, Stockholmi Eesti Maja juhatus valmistab ette maja maha­müümist. See tekitab aga nördimust sadades Rootsi eestlastes.

Rootsi eestlaskonna südameks olnud, hea asukohaga Stockholmi Eesti Maja müümisest on juttu olnud juba mitu aastat. Selle aasta algusest on teema veelgi valjemalt Stockholmis eestlaste kõrvu kostnud ja 11. mail koguneval Eesti Maja aastapeakoosolekul võib juhatus ka vastava ettepaneku teha.

Eesti Maja müügi teemal võttis selle nädala alguses Stockholmi Eesti Päevalehes sõna üks Eesti Maja aktsionäre Juho Arras, kes teatas, et kuigi ametlikus päevakavas majamüüki pole, tõstatab juhatus teema siiski.

Arras tõdes, et müüki on juhatus juba mitu aastat ette valmistanud ja nüüd on käes otsustamise aeg. «Suurem osa Stockholmi eestlastest ei paista maja müügi plaanidest midagi teadvat,» tõdes Arras.

«See on tingitud asjaolust, et Eesti Maja juhatus Madis Üürikesega eesotsas tegutseb range saladuskatte all. Mingit informatsiooni ei anta [Stockholmi] Eesti Päevalehe kaudu ja kirjalikele küsimustele ka ei vastata.»

Ka Postimehel ei õnnestunud sel nädalal Üürikesega ühendust saada. Kokku elab Rootsis umbes 25 000 eesti juurtega inimest. Enamik neist elab Stockholmis või selle ümbruses, aktiivseid eestlasi on umbes 2000.

Stockholmis elav, Rootsi eestlaste eluga hästi kursis olev eestlanna teatas, et suhted on eestlaste vahel viimasel ajal pingestunud. «Stockholmi eestlased purelevad omavahel ja üks eestlane teeb teisele rehepappi. See kehtib ka erinevate organisatsioonide omavahelises koostöös,» tõdes anonüümsust palunud naine.

Tema sõnul on näiteks juhtunud, et kui ühes organisatsioonis kaks inimest läbi ei saa, siis tehakse eraldi organisatsioonid – Rootsi Eestlaste Liidu kõrval on näiteks klubi Estetic. Suunitlused on küll veidi erinevad, kuid koostööd tehes oleks tulemus parem. Üksteiselt varastatakse ideid ja mõnikord isutakse üksteise organisatsioonide juhatuses lihtsalt selleks, et infot enda organisatsiooni kasuks ära kasutada, rääkis eestlanna.

Eesti Maja aktsionär Juho Arras leidis, et maja on majanduslikult heas seisus ja müügiks põhjust pole. 2009. aasta aruanne näitab, et maja turuväärtus on 60–80 miljonit Rootsi krooni ehk ligikaudu 6,7–8,9 miljonit eurot. Laen oli paari aasta eest umbes neli miljonit Rootsi krooni ehk ligi 448 000 eurot. Maja on igal aastal tootnud väikese kasumi – 300 000 – 400 000 Rootsi krooni ehk 33 600 – 44 800 eurot. «Selle taustainformatsiooniga on raske aru saada Eesti Maja juhatuse soovist maja ära müüa,» nentis Arras.

Väidetavalt seisab müümise algatamise taga peaaktsionär Korp! Fr. Estica, kellel on 370 aktsiat. «Paistab, et korp! Fr. Estica eestseisus tahab lihtsalt rikkaks saada ja kui see tähendab, et Stockholmi eestlaste tegevus lõhutakse täiesti ära, siis ei ole midagi teha,» kirjutas Arras. «Kuidas see teguviis sobib kokku korp! Fr. Estica uhke lipukirjaga ja üldse isamaaliku mainega, jääb küll suuresti mõistatuseks.»

Juhatus ei tee tõenäoliselt ettepanekut müüa maha terve maja, vaid väärtuslikumad osad «horisontaalse jaotuse» läbi. Ülejäänust loodetakse moodustada «uus Eesti Maja». Eesti Majas tegutseb ka lasteaed.

Eesti Maja

•    Asutati 1954 aastal. 1970. aastal osteti kinnisvara Wallingatan 32-34.

•    Aastatel 1972–73 kolisid majja mitmed organisatsioonid. Noorte kokkusaamisteks sisustati 1973–74 keldrikorrusel noorteruumid. 2002. aasta jooksul alustati pööningute väljaehitusega seitsmeks korteriks.

•    Üle poole Eesti Maja pindalast on kasutusel seltskondlikeks ja bürooruumideks. Suure osa hõlmab sellest 400 istekohaga Scala teater. Eesti Majas asuvad lasteaed, EAS, Eesti Kultuuri Koondis, Eesti Instituudi Rootsi esindus, Rootsi Eestlaste Liit, Stockholmi Eesti Päevaleht.

Allikas: Stockholmi Eesti Maja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles