E-valimiste rekord jääb aastateks löömatuks (1)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOV volikogu valimised - eelhääletamine
KOV volikogu valimised - eelhääletamine Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti e-valimiste ajaloos sündis eile järjekordne rekord, sest nii andis oma hääle 186 034 inimest. See tähendab, et kahe aasta tagust üldist rekordit 176 329 ületati 9705 häälega ning nelja aasta tagust kohalike valimiste rekordit 133 662 hääletajat 52 72 häälega. Tugevast häälte arvu kasvust hoolimata on tõenäoline, et järgnevatel valimistel seda rekordit ei ületata.

Selle põhjuseks on asjaolu, et järgmistel valimistel kehtib teistsugune seadus. Nimelt lubas senine seadus e-valimistel kesta seitse päeva ning see reegel kehtis ka seekordsetel valimistel. Ent praeguse valitsuskoalitsiooni soovil otsustati, et edaspidi saab hääletada e-valimistel ainult kolme päeva jooksul – nagu ka eelvalimistel paberhäälega.

Tartu Ülikooli vanemteaduri, valimiskäitumise eksperdi Mihkel Solvaku sõnul näitab senine kogemus, et e-valimiste perioodi esimesel ja viimasel päeval on valimisaktiivsus kõige suurem. Näiteks anti 2015. aasta riigikogu valimistel esimesel päeval 21 protsenti ja viimasel päeval 19 protsenti kõigist e-häältest. See tähendab, et ülejäänud viie päeva jooksul anti kokku 60 protsenti e-häältest ehk umbes 100 000 häält. Ent kui suur hulk sellest kaoks, kui esimese ja viimase päeva vahele jääkski vaid üks päev?

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles