Piirideta Reporterid asetab pressivabaduselt Eesti esimeste sekka

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirideta Reporterid koostasid uue ajakirjandusvabaduse edetabeli.
Piirideta Reporterid koostasid uue ajakirjandusvabaduse edetabeli. Foto: rsf.org

Pariisis tegutsev rahvusvaheline ajakirjanduse sõltumatuse eest võitlev organisatsioon Piirideta Reporterid (

Reporters sans frontières - RSF

) asetas Eesti taas kõrgele kohale kõige vabama meediaga riikide seas.

Eesti jagab tänavuses tabelis neljandat kuni kuuendat positsiooni koos Soome ja Iirimaaga ning jääb maha vaid esikolmikukohad omavahel jaganud Islandist, Norrast ja esimest korda pingeritta paigutatud Luksemburgist.

RSF andis riikidele eri kriteeriumeid arvestades punkte ning mida väiksema indeksi keegi kokku sai, seda parem on seal olukord ajakirjandusvabadusega. Esikolmikule kogunes seekord poolteist, Eestiga samal tasemel maadele aga kaks punkti.

Kolme punktiga hõivavad esitosina terve teise poole kuus riiki: Belgia, Läti, Uus-Meremaa, Slovakkia, Rootsi ja Šveits. Kuraditosina lõpetab aga teise mitte-Euroopa riigina tabelis Kanada. Esimese paarikümne riigi sead rohkem muu maailma esindajaid polegi.

Luksemburgi tõusmine sel aastal kohe esikolmikusse langetas meie kohta eelmise aastaga võrreldes pügalajagu, sest mullu jagas Eesti samas pressivabaduse edetabelis kolmandat-neljandat kohta Slovakkiaga – tunamullu aga oli Eesti veel kuues-seitsmes koos Norraga.

Euroopa Liidu riigid on kõik, nagu kombeks, saanud oma ajakirjandusvabadusele hea hinnangu – kõige kehvema tulemusega eurobloki maadest on 59. kohal tabelis Bulgaaria, kus peetakse tõsisemaks probleemiks korruptsiooni, samuti poliitilist ja kuritegelikku vägivalda.

Suhteliselt nõrgalt teiste liikmesmaadega võrreldes esinevad erinevatel põhjustel ka Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania, samuti Rumeenia. Muu maailma suurriikidest on Ameerika Ühendriigid jagamas 36.-41. kohta. Putini-Medvedevi tandemi kontrolli alla olev Venemaa on oma meediavabadusega aga alles 141.

Möödunud jooksva aasta jooksul kehtestatud eriolukordade ja rahutuste tõttu on langenud Kaukaasia riikide meediavabaduse tase. Eelmise tabeliga võrreldes rohkem kui poolesaja koha võrra kukkunud Gruusia (120.) edetabelikohta alandas ka mitme ajakirjaniku hukkumine augustikuises sõjas.

RSFi tabeli järgi on ajakirjandusvabadusega kõige hullem olukord Eritreas (173), kelle ette mahuvad Põhja-Korea (172), Türkmenistan (171), Birma (170), Kuuba (169), Vietnam (168) ja Hiina (167). Muutumatuks peetakse olukorda ka mitmel pool mujal, kus pressi on juba aastaid või aastakümneid piiratud – Tuneesias (143), Valgevenes (154), Süürias (159) Liibüas (160), aga ka näiteks Saudi-Araabias (161) ja Laoses (164).

Piirideta Reporterid nendivad, et rahvusvaheline kogukond, teiste seas ka Euroopa Liit, on selliste riikide puhul alati rõhutanud «dialoogi» tähtsust, kuid dialoog on seni toonud vähe edu ning isegi kõige autoritaarsematel režiimidel lubatakse eirata üleskutseid, kartmata seejuures mingeid sanktsioone peale diplomaatide noomimise.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles