Aivar Voog: reformi edu pant on Rõivase komejant (5)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna valimispidu
Reformierakonna valimispidu Foto: Liis Treimann

Vahetult enne valimiste lõppu avaldatud Kantar Emori ja Turu-uuringute ASi uuringutulemused läksid Keskerakonna edu ennustades suures osas täppi, kuid Reformierakonna saaki nad ette ei näinud.

Kantar Emor ASi uuringutulemused näitasid mõned päevad enne valimiste lõppu enam vähem võrdset toetust Tallinnas Reformierakonnale ja Sotsiaaldemokraatidele.

Reaalsuses olid tulemused aga teistsugused. Reformierakond kogus Sotsiaaldemokraatidest peaaegu poole rohkem hääli. 

Emori juht Aivar Voog usub, et pildi pööras suure tõenäosusega teistpidi neljapäeval lahvatanud reformierakonna ühe liidri Taavi Rõivase skandaal. 

"Reformierakonna ja sotside valijad kattuvad osaliselt ja võimalik, et skandaal andis liberaalsete erakondade valijatele lisaimpulsi just Reformierakonda valida," ütles Voog. 

Kantar Emor ASi juht Aivar Voog ütles, et taoliste skandaalide puhul on tavapärane, et selle keskmesse sattunu toetus esimestel nädalatel tõuseb. "Need on emotsionaalsed protestihääled, mil valijatele tundub, et neile tehakse liiga," ütles Voog. 

Voogi sõnul on taolist asja ka varasem ette tulnud. "Sama lugu oli Reformierakonnaga 2012. aastal, kui Silver Meikar arvamusartikli päritoluta raha annetamise kohta avaldas," ütles Voog. Tema sõnul tõusis ka tol korral Reformierakonna toetus esimestel nädalatel. "Kui nendepoolsed kommentaarid naeruväärseks muutusid ja prokuratuur teravate küsimustega pihtide vahele võttis, langes toetus taas," rääkis Voog.

Vaata Meikari tollast kirjutist SIIT. 

Turu-uuringute ASi uuringujuht Juhan Kivirähk ametikaaslase hüpoteesiga nõustuma ei kiirusta. "Väga raske öelda, kas Rõivase skandaal kuidagi valimistulemusi mõjutas. Ma pole nõid, kes suudab inimeste hinge näha," ütles Kivirähk lisades, et reformierakonna jaoks edukaks osutunud e-hääli skandaal mõjutada ei saanud. 

"Rõivase skandaal algas neljapäeval. Põhiosa uuringust viidi läbi teisipäeval ja kolmapäeval," selgitas Voog, miks nende valimis- ja uuringutulemused erinesid. 

Voog usub, et Reformierakond teenis plusspunkte ka Michali eduka esinemisega televäitlustes. "Ta jättis tänu rahulikule toonile hea mulje. Seal, kus teised tõmblesid, oli tema rahulik," ütles Voog. 

Voogi sõnul valitakse kohalike omavalitsuste valimistel eeskätt inimesi. "Neid, keda tuntakse ja teatakse," ütles ta. "EKREl tegelikult nii palju tugevaid isikuid üle riigi polnud ja eks seetõttu ka nende tulemus võis olla veidi kehvem, kui mõni ennustas," ütles Voog.

Kivirähk nõustus EKRE osas Voogiga ning lisas, et IRL võib olla brändina aastatega rohkem kinnistud. 

Kivirähk ütles, et peamine põhjus, miks Turu-uuringute ASi tulemused valimistulemustest erinesid Keskerakonna puhul, tulenes madalast valimisaktiivsusest. "Eks nad jäid tulemata, ja sealt see erisus tuli," ütles Kivirähk. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles