Läti ajaloolane uurib Sõrve militaarminevikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana meremiin haakrikuplatsil Sõrve sääre tipus.
Vana meremiin haakrikuplatsil Sõrve sääre tipus. Foto: Küllike Rooväli

Läti kirjanikul, ajakirjanikul ja sõjaajaloolasel Juri Melkonovil on valminud triloogia Sõrve poolsaarel paiknenud suurtüki- ja rannakaitsepatareidest.

«Raamatute eesmärk on jäädvustada kohalikku ajalugu, aga ka toetada Sõrve poolsaare kultuuri ja turismi,» rääkis nädalavahetusel Saaremaal käinud Juri Melkonov Meie Maale.

Esimene raamat «Sõrve patarei» räägib patareist number 43, mis tegutses Sõrves esimese maailmasõja ajal. Raamat «Kapten Stebeli patarei» on jutustus 315. patarei ehitamisest Sõrves 1941. aastal ning kolmas raamat «Balti Gibraltar» räägib rannakaitsepatareidest 1950. ja 60. aastate Sõrves külma sõja perioodil.

Melkonov rõhutas, et tema raamatud ei käsitle sõjategevust: «Mina uurin merekaitsepatareisid rohkem insener-tehnilise poole pealt ja valgustan seda, kuidas need ehitati, kes need ehitas ja milline on nende ehituslik eripära,» lausus 50-te lõpus lapsena Sõrves elanud kirjanik.

«Mind paluti pidevalt taas välja anda raamat Moonsundi patareidest. Hakkasin seda tegema ja materjali kogunes päris palju ning tuli keskenduda vaid Sõrvele,» rääkis kirjanik, lisades, et raamatutes on palju seni avaldamata jooniseid, kaarte ja pilte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles