Merevägi avastas Väinamerest mitusada lõhkekeha meenutavat objekti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Ugandi.
Miinijahtija Ugandi. Foto: Kaitseväe peastaap

Mereväe laevad avastasid õppuste käigus Väinamere põhjast ligi 300 objekti, mis meenutavad ajaloolist lõhkekeha.

Möödunud nädalal viis merevägi Väinameres läbi miinitõrjeoperatsiooni, mille käigus kaardistati merepõhja ning kontrolliti maailmasõdade-aegsete miiniväljade alasid.

Miinijahtijad Ugandi ning Admiral Cowan kandsid sonarikontaktidena kaardile kokku ligi 250 ajaloolist lõhkekeha meenutavat veealust objekti. Operatsioonil toetavat rolli kandnud staabi- ja toetuslaev Wambola ning mereväe laevastiku tuukrigrupp leidsid merepõhjast mehitamata allveerobotitega 30 ajaloolise lõhkekeha sarnast eset.

Mereväe laevastiku ülem kaptenleitnant Peeter Ivask kinnitas, et tegemist ei ole suure arvu miinide või lõhkekehadega. «Nagu maapinnal, nii esineb ka merepõhjas palju kive ning inimtegevuse tagajärjel merepõhja sattunud jäätmeid, mis võivad taimestikuga kaetuna ajaloolist lõhkekeha meenutada,» sõnas ta.

«Eesmärgiks oli kaardistada võimalikult palju ajalooliste lõhkekehade sarnaseid objekte, seega peame operatsiooni igatpidi õnnestunuks. Leitud objektide arv on kinnituseks, et oleme taaskord suutnud ära katta märkimisväärse mereala,» ütles kaptenleitnant Ivask.

Järgmistel operatsioonidel jätkab merevägi nende objektide identifitseerimisega.

Lisaks viisid mereväe tuukrid läbi mitmeid proovisukeldumisi ning leidsid ühe miiniankru.

Väinameres toimunud operatsioonil osales kokku ligi sada

tegevväelast ning ajateenijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles