Laaneots: bin Ladeni surm olukorda Afganistanis eriliselt ei mõjuta

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots.
Ants Laaneots. Foto: Liis Treimann

Kaitseväe juhataja Ants Laaneotsa hinnangul ei avalda Osama bin Ladeni surm olukorrale Afganistanis, kus Eesti sõduridki korda tagavad, erilist mõju.

«Ma ei usu, et see üldse mingisugust mõju avaldab. See on nagu mitmepealine hüdra (koletis Kreeka mütoloogias – toim.) – raiutakse üks pea maha ja teine kasvab asemele,» ütles Laaneots Postimees.ee’le.

Ta lisas, et Taliban kuulutas suvise kampaania välja juba enne Osama surma. Taliban teatas, et kasutatakse uut taktikat, kus suitsiidisõdureid pannakse valitsusvägede või afgaani politseivormi ja loodetakse niimoodi staapidele ligi pääseda ning rohkem kahju tekitada. «Sellel kampaanial ei ole mingit seost Osama bin Ladeniga,» märkis Laaneots.

Ta nentis, et teatud määral avaldab bin Ladeni kaotamine Talibani juhtkonnas psühholoogist mõju ja tekitab ärevust. «Juhtoina kaotamine on karjale alati desorganiseeriv.»

Laaneotsa hinnangul annab Osama bin Ladeni surm teistele radikaalidele aimu, et karistamatult ei saa terrorismiga aastakümneid siiski tegeleda.

«Kui maailma esiterroristiks peetav inimene lõpuks kätte saadi ja neutraliseeriti, nagu venelased viisakalt nimetavad, siis on see kindlasti töövõit,» osutas Laaneots.

Kuidas bin Ladenit tulevikus ajalooõpikutes kujutatakse, sõltub eelkõige sellest, kellele see õpik mõeldud on. «Ta oli esiterrorist ja tema tõttu on palju inimesi hukka saanud. Samas radikaalidele on ta kindlasti kangelane, aga arusaamatu on see, mille eest ta võitles. Oli see võitlus uskmatute vastu või mis see siis oli.»

Maailma kõige tagaotsitavam isik, terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Osama bin Laden on USA kinnitusel surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles