Õde ja vend korjasid ülemaailmsel loodusfotode konkursil pooled preemiad (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fredi pilt saarmast
Fredi pilt saarmast Foto: http://www.nhm.ac.uk

Eesti noorte loodusfotograafide Evalotta ja Fred Začeki pildid tõid rahvusvaheliselt fotokonkursilt koju kolm auhinnalist kohta.

Laste isa, fotograaf Sven Začeki sõnul on tegu maailma tuntuima ja prestiižseima loodusfotode konkursiga, mida võrreldakse fotograafide seas Oscarite jagamisega.

Metsiku looduse aasta fotograafi konkurss, mida korraldab Londonis asuv loodusajaloo muuseum, oli esimene välismaine võistlus, millest Evalotta (11) ja Fred (8) osa võtsid.

«Lõppvooru õnnestus pääseda ka minul, kuid seekord läks lastel paremini,» kommenteeris Začek. «Laste puhul anti välja kuus auhinda ja pooled neist läksid minu lastele.»​ Evalotta sai auhinna ühe, Fred lausa kahe saadetud foto eest. 

Lapsed võisid saata pilte kõigest, mis eluslooduse alla kuulub – loomadest, lindudest ja putukatest. Üks Fredi saadetud foto oli saarmast, kes jõest konna kinni püüdis ja teine linnust, kes leidis oma lõpu auto iluvõre vahel. Evalotta saatis võistlusele pildi teel uidanud siilist.  

Fredi pilt saarmast: Fred lamas kõhuli järvejääl ja vaatas hoolikalt. See oli esimene kord, kui ta saarmat nägi. Iga kord, kui loom sukeldus, nihkus poiss talle lähemale. Fredi sõnul ei lähe tal mitte kunagi meelest hääl, mis tekkis, kui saarma teravad hambad konna keha läbistasid.
Fredi pilt saarmast: Fred lamas kõhuli järvejääl ja vaatas hoolikalt. See oli esimene kord, kui ta saarmat nägi. Iga kord, kui loom sukeldus, nihkus poiss talle lähemale. Fredi sõnul ei lähe tal mitte kunagi meelest hääl, mis tekkis, kui saarma teravad hambad konna keha läbistasid. Foto: http://www.nhm.ac.uk

«Mina ei juhendanud midagi,» ütles Začek vastuseks küsimusele, kas ja kuidas isa lapsi fotode tegemisel aitas.

Esimese pildi sündi kirjeldas ta nii: saarmas toimetas jões ühe koha peal mitmel päeval ja igal õhtul, kui isa koju jõudis ja perele pilte näitas, sattusid lapsed vaimustusse. Kätte jõudis laupäev, mil lastel polnud kooli ja nii nad palusidki end kaasa võtta. «Väljas oli -11 kraadi, igaühel oli oma kaamera, mina tegin oma pilte ja nemad tegid oma pilte,» kirjeldas Začek. «Nii me jää peal pikutasime.» Pildi tegemisele kulus kokku umbes tund aega ja siis läksid lapsed autosse sooja.

Evalotta pilt siilist: Evalotta oli perega väljasõidul ja koos loodeti metsaservalt tabada põtru ja rebaseid. Enne sattus aga teele siil. Auto peatati, et lasta loom üle tee ja vastutasuks poseeris ta Evalottale. Huvitavaks teeb pildi see, et taustaks on läbi metsa paistev loojangukuma.
Evalotta pilt siilist: Evalotta oli perega väljasõidul ja koos loodeti metsaservalt tabada põtru ja rebaseid. Enne sattus aga teele siil. Auto peatati, et lasta loom üle tee ja vastutasuks poseeris ta Evalottale. Huvitavaks teeb pildi see, et taustaks on läbi metsa paistev loojangukuma. Foto: http://www.nhm.ac.uk

«See oli terve pere käik. Kui vahepeal oleme maakodus, siis õhtuti teeme nii-öelda kitseringi ehk sõidame ringi, jalutame kuskil kuppelmaastiku vahel, et äkki trehvame mõnda looma,» rääkis Začek teise pildi sünniloost. Juhtus nii, et tee peal kohtuti siiliga, peatuti ja pildistati natuke. «Abikaasa reguleeris samal ajal liiklust,» ütles Začek. «Pildistasime ja surkisime natuke tagant ka, et ta tee pealt ära läheks.» Evalotta sai pildi tehtud umbes kümne minutiga. «Ei tahtnud seal keset teed niimoodi pikutada,» kommenteeris isa.

Fredi pilt linnust: toona viieaastane Fred oli auto ja linnu kokkupõrkest šokeeritud ja otsustas kurva hetke jäädvustada.
Fredi pilt linnust: toona viieaastane Fred oli auto ja linnu kokkupõrkest šokeeritud ja otsustas kurva hetke jäädvustada. Foto: http://www.nhm.ac.uk

«Pilt tehti pere ühise metsaskäigu ajal,» ütles Začek kolmanda pildi tegemise kohta. Ta täpsustas, et tegelikult ei mindudki pildistama, vaid koos ühte mägralinnakut vaatama, kuid kaamerad olid kaasas sellegipoolest. Metsa vahel lendas lind madalalt üle tee ja nii juhtuski kokkupõrge, mille tagajärje Fred ka hiljem fotole püüdis. 

Kolme auhinnalise koha eest said lapsed raha ja raamatu, kus on sees kõik auhinnatud tööd. Summat ei soovinud Začek aga täpsustada, kuna see pole avalik ka konkursi lehel. «Polnud midagi väga suurt,» sõnas ta. Začek kinnitas, et võidetud raha fototehnikale ei kulu, sest oma kaamerad on lastel juba olemas. «Tütrel on rahaga midagi juba ära plaanitud, aga poja raha läheb kassasse.»

Siiani on oldud teised

Začek ütles, et lapsed on varem mitmetest Eesti konkurssidest osa võtnud, näiteks on osaletud Eesti loodusfoto konkursil. «Teisi kohti on hästi palju tulnud mõlemale. Nagu mul endalgi, olin ka alguses neli-viis aastat muudkui teine ja lõpuks hakkas neid esimesi kohti  ka tulema.» 

«Eesti konkurssidelt on lastele mõru maik suhu jäänud,» lisas Začek. «Eestis ei ole neil siiani nii hästi läinud, nagu nad on lootnud. Võib-olla sellepärast, et neil on parem tehnika ja vaadatakse, et isa kõrvalt niimoodi tehtud,» pakkus Začek. Ta kinnitas, et tegelikult teevad lapsed oma pildid ikka ise. «Olen neid rahustanud ka, et iga konkurss on žürii nägu ja pole mõtet sellepärast heituda, kui su enda pilt, mis sulle niivõrd kallis on, ei saa seal sellist tunnustust.» Ent nüüd tuli rahvusvaheliselt konkursilt jällegi suur tunnustus ning Začek ütles saladuskatte all, et osaleti ka teisel suurel fotovõistlusel, mille kohta saab lähiajal kuulda samasugust toredat uudist.

Fotoaparaat saadi kätte juba  varakult

Isa sõnul jõudsid mõlemad lapsed fotograafiani juba kaheaastasena. «Sain ise auhindu ja kuna tehnika oli juba olemas, polnud midagi selle auhinnaraha eest võtta. Pidi aga fototehnikat võtma ja nii ostsin väikse vee- ja põrutuskindla aparaadi,» rääkis Začek. Sellise aparaadiga Evalotta ja Fred pildistamist alustasidki. Kõige aktiivsemad olid lapsed isa sõnul siis, kui käisid lasteaias, sest vaba aega oli toona rohkem. Nüüd, kui mõlemad käivad juba koolis, saab pildistamas käia nädalavahetustel ja vaheaegadel. Ka peagi algaval sügisvaheajal on perel plaanis minna fotomatkale.

Fredile meeldib olla looduses ja käia pikkadel matkadel. Talle pakuvad erilist huvi putukad ja imetajad. Evalotta armastab pildistada linde, lilli ja imetajaid, aga samuti ka talvist maastikku.

Laste võistlus rahvusvahelisel metsiku looduse aasta fotograafi konkursil käib vanuserühmiti. Esimesse vanuserühma kuuluvad kuni kümneaastased lapsed ja selles kandideerisid ka Evalotta ja Fred. Igas vanuserühmas kuulutatakse välja üks võitja ja lisaks valitakse välja viis auhinnalist kohta, keda nimetatakse finalistideks. 

Esikoha võttis võistlusel Itaaliast pärit Ekaterina Bee.
Esikoha võttis võistlusel Itaaliast pärit Ekaterina Bee. Foto: http://www.nhm.ac.uk

Praegu on Fred küll 8-aastane ja Evalotta 11, kuid konkursil arvestatakse lapse vanust foto tegemise ajal. Pildid esitati juba mullu detsembris. Järgmisel võistlusel jätkab Fred veel senises vanuserühmas, kuid Evalotta liigub edasi 11 kuni 14-aastaste vanuserühma.

Žüriisse kuulusid Hispaania/USA fotograaf, Daniel Beltrá, Lewis Blackwell ja Rosamund Kidman Cox Suurbritanniast, Jasper Doest Hollandist, Britta Jaschinski Saksamaalt ja National Geographicu fotograaf Mattias Klum Rootsist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles