Mehhiko õpib Trumpiga läbi rääkima

Javier Brandoli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvur kõndimas Mehhiko ja USA piirile ehitatud aia juures Tijuana ja San Diego lähistel.
Piirivalvur kõndimas Mehhiko ja USA piirile ehitatud aia juures Tijuana ja San Diego lähistel. Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix

Kunagisele Mehhiko presidendile Porfirio Diazele omistatud lause defineerib Mehhikos valitsevaid tundeid põhjanaabrite suhtes: «Vaene Mehhiko, jumalast nii kaugel, aga USA-le nii lähedal.» Nüüd võiks selle lause lõpu ümber sõnastada: «... aga Donald Trumpile nii lähedal.»

Newyorklane Trump on üritanud viimasel kahel aastal tühiseks tunnistada ajaloolist fakti, et need kaks riiki on püüdnud üksmeelele jõuda alates Guadalupe Hidalgo rahulepingust 1848. aastal. Pärast USA ja Mehhiko sõda pakkusid Mehhikos gringodena tuntud ameeriklased rahulepet, mis tähendas rohkem kui poole Hispaania koloonia ajast päritud Mehhiko territooriumi kaotust.

Praegustest California, Texase, Nevada, Utahʼ ja New Mexico osariigist ja mõnedest Arizona, Colorado, Wyomingi, Kansase ja Oklahoma osariigi aladest sai osa rahvusest, millest sajandi jooksul kasvas globaalne suurjõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles