Saaremaal leiti ühishauast 15 punaarmeelase säilmed (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Saaremaal Ansekülas Teeääre talus hobuseid pidav Kristian von Wovern leidis neli aastat tagasi oma maalt Teises maailmasõjas hukkunud punaarmeelaste ühishaua. Möödunud laupäeval toimunud lahtikaevamiste käigus tuvastati seal 15 sõduri säilmed.

2013. aasta juunis leidis Kristian von Wovern oma maalt RPG 40 granaadi ja kuna ta oli juttu sinna maetud sõduritest kuulnud, siis tuli ka otsus haud lahti kaevata, kirjutab Saarte Hääl teisipäeval ilmuvas lehenumbris.

«Kuna mul on seal hobused, siis kartsin, et nad on oma sõjavarustusega liiga õhukese mullakihi all ja väljatulev moon võib minu loomadele ohtlikuks saada,» rääkis ta. Kui ta väikese ekskavaatoriga kaevamist alustas, hakkasid mulla alt välja tulema pommikillud ja laibatükid. Veendunud, et kõik on piisavalt sügaval, pildistas Wovern need ära ja lükkas augu uuesti kinni.

«Algul räägiti, et sakslased lasid need venelased maha, aga pigem oli nii, et 1941. aasta sügisel sattusid nad Saksa lennuki pommitamise alla ning pärast korjati laibad kokku ja visati pommiauku,» rääkis von Wovern. «Vanemad inimesed rääkisid samuti pommitamisest ja meeste seest ei leitud ühtegi kuuli. Nad olid enamikus tükkideks, ühest oli alles ainult alakeha ja üks sõdur oli killuga pähe saanud. Kõik meeste padrunid ja varustus oli uus ja kasutamata, nad polnud ühtegi lasku teinud.»

Kristian von Wovern ütles, et talu toonane noorperenaine oli pärast lahingut noorte meeste dokumendid kokku korjanud, kuid tema isa käskis kõik kähku ära visata, sest kui venelased või sakslased oleks need leidnud, olnuks kõik surmalapsed.

Kuna nüüd avanes võimalus teemaga edasi minna, rääkis von Wovern oma leiust muuseumis töötavale Taniel Varesele, kes omakorda võttis ühendust sõjahaudade hooldaja-korrastaja Leonid Kušnarjoviga. Ka Leonid Kušnarjov on kindel, et need sõdurid said surma pommitamisel. «Ilmselt liikusid nad kolonnis kusagile, sest varustus oli täielik,» lausus ta. «15 sõjaväelase säilmete leidmine on meie jaoks väga palju ja see on suur kordaminek, tänavu ei ole me Saaremaal rohkem ühtegi leidnud.»

Ühiselt kaevati haud nädalavahetusel uuesti lahti ja leiti kokku 15 sõduri säilmed. Hukkunute hulgas oli eeldatavalt ka kaks ohvitseri, ühe vormi käisel olid kahed triibud ja kaela peal olevatel lõkmetel kolm tärni. «Üks mees hoidis ikka veel granaati käes ja see oli selline, mis hävitab 25 meetri raadiuses kõik enda ümber,» lausus Kristian von Wovern.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles