Video. Omade abi saabus kuulirahe kiuste

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haavatud on toimetatud lahinguväljalt ära. Neile tuleb anda esmaabi ja viia nad ohutumasse kohta, kus tagalaauto saaks peatuda ja kannatanud haiglasse viia.
Haavatud on toimetatud lahinguväljalt ära. Neile tuleb anda esmaabi ja viia nad ohutumasse kohta, kus tagalaauto saaks peatuda ja kannatanud haiglasse viia. Foto: Sille Annuk

Nüüdsama maas lamanud mees hädaldas haledalt, et tal jääb pool tagumikku maha, kui teda niimoodi lohistatakse. Aga parata polnud midagi, sest kõik pidi käima kibekiiresti. Ja käiski. 

Seda laadi dramaatilised, ent õpetlikud olukorrad rullusid lahti eile Raadil kaitseväelaste taktikalise esmaabi kursusel. Õppepäeva stsenaariumi järgi sattus sõjaväepatrull vaenlase varitsusele ning sai tunda ägedat tulevahetust. Patrulli juht andis taganemiskäsu ja sõdurid varjusid. Ent kaks haavatut jäid lahinguväljale lebama ning nad tuli ära tuua ja arstiabi anda. Omasid ju maha ei jäeta.

Kuidas seda kõike kõige targemini teha, harjutasid kaitseväe meedikud rahvusvaheliste koolitajate käe all. Treenimisel oli ka teine eesmärk: teenida välja sertifikaat, mille alusel saab tulevikus ka Eestis õpetada taktikalist esmaabi rahvusvaheliste standardite järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles