Lapsendajad ootavad pikas järjekorras

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsendamiskeskuse Oma Pere tegevjuht Inna Klaos.
Lapsendamiskeskuse Oma Pere tegevjuht Inna Klaos. Foto: MTÜ Oma Pere

Lapsendamiskeskuse Oma Pere tegevjuht Inna Klaos ütleb, et Eestis on lapsendamise järjekorras 250 inimest, oma võsukest tuleb oodata isegi kuni viis aastat. 

Keskmiselt ootavad inimesed lapsendamise järjekorras kaks-kolm aastat. Klaose sõnul panevad pered oma sooviavaldusse kirja, millistele tingimustele võiks laps vastata. «Nad peavad seejuures kindlasti mõtlema lapse terviseriskidele ja erivajadustele,» räägib ta. «Peaaegu kõik lapsed on mõne probleemiga – isegi kui lapse tervis on korras, tähendab eraldamine bioloogilisest emast suurt traumat, mis ei lähe niisama üle isegi siis, kui laps on imik.»

Kui inimesed kirjutavad sooviavalduses, et laps peab olema täiesti terve, arukas ja mõistlik, venibki ootamine hoomamatusse tulevikku. «Praegu leitakse kodu ruttu ka viie- kuni seitsmeaastastele,» lisab Klaos. «Aga kaheksa-aastaste ja vanemate lastega on juba keerulisem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles