Täiustatud Eesti koolide 2017. aasta edetabel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakeele riigieksam Valga gümnaasiumis
Emakeele riigieksam Valga gümnaasiumis Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Postimees täiustas koolijuhtide ettepanekutele tuginedes Eesti gümnaasiumiharidust andvate koolide üldist pingerida tänavuste riigieksamite tulemuste põhjal. Lisaks koostasime eraldi pingerea eesti- ja venekeelsete koolide jaoks, mis tegid eesti keele eksamit ja eesti keele eksamit teise keelena. Mõnedes koolides tehti mõlemat eksamit ja need on esindatud mõlemas edetabelis.

Täiustatud metoodikas võtsime arvesse ainult need koolid, kus õpilased tegid laia matemaatika eksamit ning kus igal eksamil oli vähemalt viis sooritajat. Kitsa matemaatika tulemusi enam me pingerea koostamisel ei arvestanud.

Vaata nii kitsa kui ka laia matemaatika tulemusi arvestavat uut edetabelit siit.

Laia matemaatika ja eesti keele/eesti keel teise keelena puhul arvestasime eksamitulemuste keskmist. Kuna inglise keele eksamil keskmist hinnet ei olnud võimalik kasutada, siis töötasime koos pedagoogidega välja valemi, mis arvestab B1 või B2/C1/C2 taseme saavutanud õpilaste arvu ning kõigi eksami tegijate seast positiivse tulemuse saanud õpilaste osakaalu. Kuigi C1 ja C2 tasemed on kõrgemad kui B2 arvestasime me neid siiski sama tugevusena, sest C-taseme eksamid on tasulised ning ei ole kättesaadavad kõigile õpilastele ning ei oleks sobilik, kui kohta edetabelis määrab õpilase maksevõime.

Inglise keele punktisumma arvutamise uus valem on: ((5*B1 taseme saavutanud õpilaste protsent)+10*(B2+C1+C2 taseme saavutanud õpilaste protsent))*vähemalt B1 taseme saavutanud õpilaste protsent/1000=inglise keele punktisumma.

Vene õppekeelega koolid jätsime üldisest pingereast välja ja tegime neile eraldi edetabeli, sest vene koolide eesti keele eksam pole võrreldav eesti koolides tehtavate eesti keele eksamitega. Juhul kui me oleksime neid hinnanud samaväärseteks, siis oleks eesti keele tulemustelt olnud kümme esimest kohta vene koolidel ja alles 11-mnes kool punktitabelis oleks olnud parim eesti kool, mis pole usutav. Kes soovib eesti ja vene koole omavahel võrrelda, saab seda teha matemaatika ja inglise keele tulemuste põhjal.

 
 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles