Pronksöö korraldaja loodab moekunstnikuna kuulsaks saada (5)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks aastat pärast pronksööd oli Mark Sirõk kaitseväe kalmistul pronkssõduri juurde lilli toomas.
Kaks aastat pärast pronksööd oli Mark Sirõk kaitseväe kalmistul pronkssõduri juurde lilli toomas. Foto: Mihkel Maripuu

Moskvas toimus moenädal ja teiste kunstnike seas näitas oma loomingut ka 2007. aasta kevadel pronksöö korraldamise eest kohtu all olnud Mark Sirõk.

Ainus massiüritus, milles Sirõk praegu osaleb, oli Moskva moenädal, kus ta näitas oma loodud nahast ja puidust kotte, teatab ETV+ saade «Aktuaalne Kaamera».

Praegu püüab mees koos oma meeskonnaga arendada brändi «Stuudio Mart» ja muuta see tulutoovaks.  «Ma arvan, et lähiajal me saame endast rääkida kui  suurest brändist. Ma väga tahan, et minu tehtud asjadest räägitakse: «Oo, selle tegi Mark, see on kõige kvaliteetsem asi! Kõige klassikalisemad asjad, mis tekitavad vau-efekti,» rääkis Sirõk.

Koos Sirõkiga süüdistati pronksöö korraldamises ka Dmitri Linterit ja Maksim Revat, Sirõki sõnul on nende teed lahku läinud.

Näide Mark Sirõki loomingust.
Näide Mark Sirõki loomingust. Foto: VKcom

Pronksöö

Suured rahvarahutused said  alguse, kui peamiselt vene keelt kõnelevad inimesed kogunesid 26. aprillil 2007 Tallinnas Tõnismäel asuva pronkssõduri juurde, et takistada selle teisaldamist kaitseväe kalmistule. Kogunenute hulka hinnati 1500 inimesele.

Põletati Eesti lippe, lõhuti autosid, rüüstati ja süüdati kauplusi, rebiti maha trammiliine. Kinni peeti üle 200 inimese. Üks inimene hukkus. Samal ööl teisaldati pronkssõdur. 27. aprilli ööl koguneti jälle Tallinna kesklinna tänavatele. Lõhuti aknaid, loobiti politseinikke kivide ja pudelitega. Rüüstati Ararati alkoholipoodi, peksti sisse Estonia teatri jpt kesklinna asutuste aknad, värviga valati üle Tammsaare mälestusmärk.

Algasid massirünnakud Eesti valitsuse veebisaitide vastu, mis jätkusid veel mitu päeva. Veebiservereid rünnati Venemaa riigiasutuste IP-aadressidelt.

Politsei vahistas umbes 600 inimest. Vigastada sai umbes 50 inimest, neist 6 politseinikku.

Materiaalse kahju suuruseks hinnati kahe öö peale kokku 50 miljonit krooni.

Prokuratuur alustas 29 kriminaalasja, kahtlustus esitati 300 isikule. Pronksiöö korraldamises süüdistatud Dmitri Linteri, Dmitri Klenski, Maksim Reva ja Mark Sirõki üle peetud kohtuprotsessil selgus, et aktsiooni ettevalmistust alustati vähemalt aasta varem ja seda toetasid mõned Venemaa Riigiduuma liikmed.

Jaanuaris 2009 mõistis Harju maakohus kõik neli pronksiöö korraldamise süüdistuses õigeks. Prokurör kaebas otsuse edasi. Ka Tallinna ringkonnakohus mõistis nad õigeks. Riigikohus prokuröri kassatsioonkaebust arutusele ei võtnud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles