Ringkonnakohus jättis Hiiu tuulepargivastaste kaebuse rahuldamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Küllike Rooväli/Scanpix

Tallinna ringkonnakohus jättis rahuldamata Hiiumaa tuulepargivastaste kaebuse Hiiu maavanema korralduse tühistamiseks, millega kehtestati Hiiu maakonnaplaneeringu Tuuleenergeetika teemaplaneering.

Tallinna ringkonnakohus jättis rahuldamata MTÜ Hiiu Tuul, Hiiumaa valla, Inge Taltsi, Lembit Vainumäe, Kristi Ugami ja Igor Prigoda apellatsioonkaebused Hiiu maavanema korralduse tühistamiseks. Otsusega jääb jõusse tänavune halduskohtu otsus, kus kohus märkis, et kaebajatel puudub välja toodud asjaolusid arvestades käesolevas asjas kaebeõigus ja kaebus tuleb jätta seetõttu rahuldamata.

«Sellise planeeringu vastuvõtmine on keeruline protsess. Riigi huvi taastuvenergeetika arendamise vastu on ilmne ja kirjas mitmes strateegilises dokumendis. Eks alati leidub inimesi, kes ei ole muutustega nõus, ning soov seista Hiiumaa looduse kaitse eest on mõistetav,» ütles Hiiu maavalitsust esindanud TGS Baltic vandeadvokaat Martin Tamme BNS-ile.

«Samas on praegu planeeringus erinevad huvid omavahel tasakaalus. Näiteks ei saa tuulikuid rajada lähemal kui 12 km rannikust ning nende mõju vaatepildile on sellega väiksem. Samuti tuleb arvestada, et planeering ei tähenda veel seda, et homme tuulikuid ehitama hakatakse,» märkis Tamme. «Kui plaanidega edasi liigutakse, võib täiendavatest uuringutest ilmneda ka täiendavaid piiranguid. Siiski on nii planeeringu näol kui selle jõusse jätnud kahe kohtuastme otsuste näol tegemist põhimõttelise sammuga edasi meretuuleparkide tulekuks.»

Ringkonnakohus nõustus halduskohtu seisukohaga, et füüsilisest isikust kaebajatel puudub õigus vaidlustada planeeringut oma subjektiivsete õiguste kaitseks. Ringkonnakohus leidis, et halduskohus ei ole jätnud ühtegi kaebajate põhiväidet tähelepanuta, on esitanud nende suhtes oma seisukohad ja neid ka piisavalt põhjendanud.

Asjaolu, et kaebajad halduskohtu õiguslike hinnangutega ei nõustu, ei tähenda, et need oleksid valed, märkis kohus. Halduskohus ei tuvastanud asja lahendamiseks olulisi asjaolusid ebaõigesti või ebapiisavalt, ega kohaldanud ebaõigesti õigusnorme või rikkunud kohtumenetluse norme, mis saaks tuua kaasa kohtuotsuse tühistamise.

Kohtu teatel on planeering kooskõlas üleriigilise planeeringu Eesti 2030+ eesmärkidega ja selle eesmärk on tagada Hiiu maakonna mereala ruumilise arengu eesmärkide täitmine.

Hiiu maavanem otsustas 2015. aasta augustis kehtestada Hiiu maakonnaplaneeringu teemaplaneeringu «Tuuleenergeetika». Teemaplaneeringu kehtestanud korralduses on teemaplaneeringu peamise eesmärgina märgitud tuuleenergeetika arendamise põhimõtete ja suundumuste sätestamine ning tuulikuparkide rajamiseks sobilike maa-alade määramine Hiiu maakonnas.

Kuni 1100-megavatise võimsusega tuuleparki tahab Hiiumaast loodest asuvatele meremadalikele ehitada Nelja Energia. Tuulikute kaugus rannast on vähemalt 12 kilomeetrit ning omavaheline kaugus on umbes 1 kilomeeter. Tuulikute nimivõimsus on 4 kuni 7 megavatti, masti kõrgus 100-105 meetrit ja rootori diameeter 130-164 meetrit.

Kassatsiooni võib riigikohtule esitada hiljemalt 29. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles