Soomes sagenevad sundabielud (2)

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes ei saa sundabielu lihtsalt tühistada, kuna seadustega pole see seni reguleeritud ning lahutada on lihtne.
Soomes ei saa sundabielu lihtsalt tühistada, kuna seadustega pole see seni reguleeritud ning lahutada on lihtne. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Äsja 18-aastaseks saanud Anna (nimi muudetud)  seisis, koolikott seljas, mustas nahktagis ja teksades ühe Lõuna-Soome linna perekonnaseisuametis. Tema kõrval seisis 32-aastane mees, kes oli teda eelnevalt kuus kuud töödelnud ja ahistanud, et survestada teda endaga abielluma, kirjeldab Soome päevaleht Helsingin Sanomat Anna lugu.

«Kas sina, Anna, võtad omale abikaasaks...» Ta meenutab pikka vaikust ja siis oma häält, mis vaikselt vastas: «Jah.» Tema jah-sõna garanteeris mehele Soomes elamisloa.

Selline saatus pole aga Soomes enam nii harv kui ligi kümme aastat tagasi, kui see Annat tabas. Põhjanaabri justiitsministeeriumi andmeil on sisserändajate osakaalu suurenemise tõttu sundabielud üha sagedasemad, seadust pole aga erinevalt Taanist, Norrast ja Rootsist veel uute oludega kohandada jõutud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles