Ainulaadne päästeoperatsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene lennuk Abhaasia kodusõjast päästetud eestlastega maandus Tallinnas 25. oktoobril 1992. aastal.
Esimene lennuk Abhaasia kodusõjast päästetud eestlastega maandus Tallinnas 25. oktoobril 1992. aastal. Foto: Eesti Filmiarhiiv / Erik Prozes

Abhaasia-Gruusia sõda algas 14. augustil 1992. Vägede sissetoomisest sain teada Vene ajalehest Аргументы и Факты. Meeles on kummaline artikkel, mis ilmus augusti keskpaiku. Lugesin selle mitu korda üle ja tulin järeldusele, et Abhaasias on päris sõda.

Artikli autor oli Gagra linna puhkama tulnud Moskva sõjaväelane. Ta kirjutas, et vaatas hommikul kohvi juues aknast välja hoovi ja tänavale. Korraga nägi, et kaks meest rabelevad ühe mullika juures, mõlemad tirivad looma jõuga enda poole. Ta arvas, et need on mingid filmivõtted. Kui hommikueine söödud, läks ta toast välja, et lähemalt uurida, mis film siis tuleb. Alles siis taipas ta, et käimas on sõda, mitte filmivõtted. Läks tuppa, pani asjad kokku ja sõitis läbi raskuste – igal pool valitses suur paanika – Sotši, sealt rongiga Moskvasse ja kirjutas lehte sõnumi.

Mina sain sellest artiklist aru, et tuleb Abhaasia eestlasi aidata. Ja kuidas, oli samuti selge: tuleb nad Eestisse tuua. Varem Punase Risti Seltsi keskkomitees töötades olin mõningates küsimustes ettevalmistuse saanud ja nii hakkasingi tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles