Nädal pärast traagilist tulistamist Vabaduse väljakul: politsei sisekontroll juurdlust ei alustanud (11)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommik pärast tulistamist Vabaduse väljakul.
Hommik pärast tulistamist Vabaduse väljakul. Foto: Sander Ilvest
  • Kohtuarstid tegid kindlaks, et surma põhjustasid kuulist tekkinud vigastused
  • Lahangu käigus leiti mehe kehalt üks kuulihaav
  • Politsei sisekontroll juurdlust ei alustanud
  • Lasu teinud politseinik puhkusele ei läinud ja ta töötab edasi

Eesti avalikkust jahmatas nädalapäevad tagasi riigi ühes avalikumas kohas, pealinna keskväljakul toimunud tulistamine, kus politseinik lasi teenistusrelvast maha võimuesindajate suunas kahe noaga jooksnud mehe.

Politsei sisekontroll tutvus pressiesindaja sõnul kriminaalmenetluse käiguga ja kuna selgus, et tegu oli hädakaitsega, siis sisekontroll eraldi juurdlust asjas ei alustanud. Tänavu politsei teenistusrelvast üldse esimese lasu sooritanud politseinik töötab samas ametis edasi.

«Kohtuarstid on tuvastanud, et hukkunu surma põhjuseks olid kuulitabamusega tekitatud vigastused, kuid nende vigastuste täpset iseloomu ei pea prokuratuur kohaseks avalikkusega jagada,» ütles prokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas. Lahangu käigus leiti mehe kehalt üks kuulihaav.

Seda, kas surnud mees oli enne vahejuhtumit ka alkoholi või narkootilisi aineid tarvitanud, prokuratuur ei ole avaldanud. «Jääme praegu selle juurde, et oleme esialgsed andmed avalikustanud, hetkel uurimine kestab ning vajame aega. Me kindlasti avalikustame menetluse üldandmeid, kui uurimine on lõpule viidud,» sõnas prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina.

Läbiotsimised mehe kodus

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas samal päeval surnud mehe suhtes kriminaalmenetlust tapmiskatse paragrahvi alusel. Eesmärk oli teada saada ründaja taust, samuti teha uurimistoiminguid tema kodus. Mehe sotsiaalmeedia postitused viitasid, et ta võib teha halba ka oma perele. Seda õnneks siiski ei juhtunud.

Ööl vastu rünnakut vanalinnas kirjutas ta oma Facebooki seinale: «Me and my family dead. Please make it count.» (Mina ja mu perekond oleme surnud. Tehke, et see loeks midagi – toim).

Jaanus Käärmann oli vahetult enne oma surma teinud sotsiaalmeediasse postitusi, mis andsid alust kahelda tema vaimse tervise seisundis. Postituste järgi nägi ta enda ümber vandenõusid. Prokuratuur kommenteeris rünnaku päeva õhtul, et nende hinnangul on põhjust arvata, et politsei kuuli läbi hukkunud mehe käitumise põhjustas tema ebastabiilne vaimne seisnud.

Aprillis sattus mees uudistesse sellega, et korraldas Toompeal riigikogu hoone ees häppeningi: võttis end riidest lahti ja lasi fotografeerida. See oli enne traagilist vahejuhtumit Vabaduse väljakul Käärmanni ainus kontakt politseiga.

Magistrikraadiga IT-eksperdist mehest jäid maha elukaaslane ja laps. Ülikooliaegsed sõbrad kirjeldasid Käärmanni avatud, sõbraliku ja targa inimesena, kes oli heas füüsilises vormis ja harrastas professionaalsel tasemel võistlustantsu.

Jaanus Käärmann oli Transferwise’i kaasasutaja ja tegevjuhi Kristo Käärmanni vend.

Teisipäeval kella 11.10 ajal sai häirekeskus teate, et Tallinnas Harju tänaval kõnnib mees, kellel on käes kaks nuga. Sündmusele reageerinud politseinike korraldustele mees ei allunud. Politseinik kasutas mehe peatamiseks teenistusrelva ning sooritas esmalt hoiatuslasud ja seejärel lasu mehe pihta. Mees sai raskelt vigastada ja viidi haiglasse, kus ta kella 12 ajal suri.

Viimase viie aasta jooksul on politsei kasutanud ründe tõrjumiseks teenistusrelva kokku kaheksal korral.

Politsei tulistas Tallinnas Vabaduse väljakul noaga vehkinud meest.
Politsei tulistas Tallinnas Vabaduse väljakul noaga vehkinud meest. Foto: Liis Treimann

Patrull jõudis kohale 10 minutit pärast kõnet

Päev pärast tulistamist ütles Põhja prefekt Kristian Jaani, et politseinikud ja prokuratuur teevad selgeks, mis Vabaduse väljakul täpselt juhtus. Patrull jõudis sündmuskohale tema sõnul 10 minutit pärast esimest häirekeskusele laekunud kõnet. Politseinikud olid pärast neile väljakutse laekumist sündmuskohal 6 minutiga.

«Hetkel teame, et üks Vabaduse väljakule jõudnud patrullpolitseinikest käskis mehel noad maha visata. Politseinik kordas mitu korda käsklust, kuid mees neid ei täitnud. Nugadega mees sööstis teda relvaga sihtinud korrakaitsja suunas ja asus teda ründama,» kirjeldas Jaani.

«Politseinik taganes ning tegi õhku kolm hoiatuslasku. Seejärel sekkus paarimees, kes järgnes, kui oli politseisõidukist kilbi võtnud. Korrakaitsja heitis kilbi käest, kui ründaja jooksis teise politseiniku suunas ning sooritas pärast paarimehe hoiatuslaske ühe lasu mehe rindkeresse. Rohkem laske ei sooritatud,» kinnitas Jaani.

Lahang kinnitas infot, et meest tabas ülekehasse üks kuul. Kriminalistid rekonstrueerisid hoiatuslasud ja nende laskesektorisse hooneid ei jäänud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles