GALERII: narvalane Leninist: «Andku jumal, et me pöörduksime selle juurde tagasi» (9)

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oktoobrirevolutsiooni 100. aastapäeval tulevad piirilinna elanikud lilledega tasapisi Lenini skulptuuri juurde, mis seisis kunagi Narva keskväljakul, nüüd aga asub Narva muuseumi territooriumi ühes nurgas.

«Tere, vanaisa!», «Häid pühi, vanaisa!» - selliste armsate sõnadega astuvad praegugi au sees olevale kujule ligi fotodel jäädvustatud narvalannad, vahendas Rus.Postimees.

Nikolai Aleksejev Narva endiste alaealiste fašismivangide liidust rääkis Rus.Postimehe korrespondendile, et ta mõtles väga palju tänasest pühast, valmistus selleks ning isegi magas nende mõtete pärast öösel halvasti. «See on suur tähtpäev – sada aastat suurest sotsialistlikust revolutsioonist – see päev muutis kogu maailma! Ma arvan, et Lenin on nii Euroopa kui ka kogu maailma suurim inimene. Tema õpetusega muutus kogu maailm ja andku jumal, et me pöörduksime taas selle juurde tagasi,» ütles Aleksejev.

Lapsena Buchenwaldi üle elanud ning praegu 76-aastane Aleksejev kinnitas, et ta ei ole Lenini ja revolutsiooni tähendust kunagi ümber mõtestanud.

«Me juba pisut tähistasime (seda tähtpäeva),» rääkis Nikolai kaaslane Aina Semjonova. «Sõime torti, vaidlesime pisut. On eri arvamusi, eri vaateid, kuid iga inimene on vaba mõtlema omamoodi.»

«Poleks Leninit, siis ei tea, kuhu maailm oleks pöördunud, aga nii oli meil vabadus ja me tundsime ennast kuidagi hästi,» arvab Aina.

«Me elasime nõukogude ajal hästi – teadsime, et tuleb avanss ja palgapäev, aga praegu on ainult pension. Nüüd hakatakse sellelt pensionilt ka tulumaksu võtma,» lisas teine elatanud narvalanna pisut ärritunult.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles