Just nüüd: Eesti kultuur ümber Euroopa

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõngus jõuab oma haarava digitänavakunstituuriga detsembri alguses Pariisi
Edward von Lõngus jõuab oma haarava digitänavakunstituuriga detsembri alguses Pariisi Foto: foto: Edward von Lõngus street art'i Facebooki leht

Ülevaade novembris ja detsembris toimuvatest Eesti eesistumise ja 100. sünnipäeva tähistamise kultuuriüritustest Euroopas.

 

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamise raames saab novembris ja detsembris nautida muu hulgas näitusi Pariisis, Helsingis ja Brüsselis, elada kaasa rahvusooperi Estonia Soome-tuurile ning osaleda Eesti sünnipäevapeol nii Düsseldorfis kui ka Nanterre'is.

Näitus „Sild – tervitusi kahest vabariigist“

Kuni 25. veebruarini on Soomes, Helsingis Virka galleriis avatud näitus „Sild – tervitusi kahest vabariigist“. „Sild“ tähistab Eesti ja Soome saja-aastast iseseisvust nii tavaliste eestlaste ja soomlaste omavahelise suhtlemise kui ka kultuurivahetuse vaatevinklist. Näitus koosneb neljast eri teemast: Soome sild, Suveniirid, Oma maa, oma tuba ja Iseseisvuskultuur. Ajajoonele on pandud olulisimad pöördepunktid Eesti ja Soome ajaloos ning vastastikustes suhetes. Näitus koosneb fotodest, maakaartidest, filmi- ja telesaadete katkenditest, plakatitest, igapäevaesemetest ning nelja Eesti ja nelja Soome kunstniku foto- ja videoteostest. 

Sild


Tampere ja London Jazz

Eesti jazzartistid jätkavad hoogsalt Euroopa suurimate jazziürituste vallutamist. Novembris esinetakse nii Soomes toimuval festivalil Tampere Jazz Happening kui ka maailma ühel suurimal jazziüritusel London Jazz Festival. Tamperes astuvad Eesti laval üles Kirke Karja kvartett, Kadri Voorand koos Mihkel Mälgandiga ja kollektiiv Heavy Beauty. Londonis esinevad lisaks Kadri Voorandi ja Mihkel Mälgandi duole ning Heavy Beautyle ka Weekend Guitar Trio, Erki Pärnoja: Efterglow ja Peedu Kass Momentum.

Kadri Voorand


Üleeuroopaline iduettevõtete võistlus eGovernance Solutions

Loov Eesti koos globaalse ettevõtluskonkursiga Creative Business Cup korraldas üleeuroopalise idufirmade võistluse Creative Business Solutions: eGovernance, kus oodati ettevõtetelt uuenduslikke ideid ja lahendusi uute e-teenuste loomiseks. Projekti raames osaletakse 15.−16. novembril Taanisüleilmsel üritusel Creative Business Cup, kuhu koguneb umbes 600 idufirmat üle maailma. Üritusel tutvustatakse Eesti e-riigi edulugu ning siinsete idufirmade tugevaid ideid uudsete e-teenuste arendamiseks.

Creative Business Solutions


BEL:EST A Laboratory for the City of Europe Brüsselis

2017. aasta kevadel sõitsid viis Eesti arhitektuuribüroo arhitekti viieks päevaks Brüsselisse, et pakkuda koos sealse viie bürooga arhitektuuri ja linnaplaneerimise vahendite abil lahendusi Belgia pealinna linnaruumi probleemidele. Viie teema ja viie meeskonna lahendused võtavad sügiseks näituse kuju, jõudes kõigepealt publiku ette Tallinna Arhitektuuribiennaalil ning seejärel novembris Brüsselis, sealses BOZARi kultuurikeskuses. Brüsselis on näitus avatud 21. novembrist kuni 10. jaanuarini. 

BEL:EST


Rahvusooperi Estonia turnee Soomes

Soome 100. juubelit tähistatakse juba detsembris. Lisades siia juurde Eesti 100. juubel ja esimene Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine, on põhjust küll teha Soomes üks suur turnee. Rahvusooper Estonia viib novembri jooksul Soome teatrit igale vanusele: Delibes’i ballett „Coppélia“, Vinteri/Raudmäe muusikal „Pipi Pikksukk“, Tubina ballett „Kratt“, Verdi ooper „La traviata“, Puuri ooper „Pilvede värvid“beebikontserdid ja mitmed haaravad haridusprojektid. Dirigeerivad Vello Pähn, Jüri Alperten, Lauri Sirp ja Priit Aimla. Kulminatsiooniks on 25. novembril toimuv suur Eesti ja Soome ühine galakontsert Musiikitalos Helsingis. 

Beebikontsert


Edward von Lõngus Pariisis

Edward von Lõnguse unikaalne digitänavakunstituur jõuab Pariisi 7. detsembril. Lõnguse teosed ühendavad omavahel digitaalsed lahendused ja tänavakunsti ning on tänaseks vallutanud juba Brüsseli, Rooma, Helsingi ja Berliini majaseinad, nüüd on Pariisi kord. Möödunud ajastutest pärinevad tegelased omaaegse rõivastuse ja atribuutikaga satuvad kaasaega, uudistades elu ja inimesi enda ümber. Igal tegelasel on rääkida oma lugu – väikese kiiksuga, nagu meile, eestlastele omane.

Edward von Lõngus


Eesti disaini suurnäitus Pariisis

Alates 8. detsembrist 2017 kuni 21. jaanuarini 2018 on Pariisi disainikeskuses La Cité de la Mode et du Design külastajatele avatud Eesti kultuuri ning elustiili tutvustav suurnäitus LOOV KULTUUR. Ürituse raames avatakse Eesti Disainerite Liidu välja töötatud Eesti disaini ülevaatenäitus „Suurus ei loe“ koos hüpikpoega, arhitektuuribüroo Salto installatsioon ja Prantsuse fotograaf Raphaël Gianelli-Meriano Eesti-teemaline fotonäitus. Lisaks toimub Reet Ausi vestlusõhtu ning näidatakse Eesti animatsioone. Ligi poolteist kuud kestva ürituse eesmärk on tutvustada Eesti ja Eesti kultuuri eri tahke, eelkõige disaini kaudu.

Disaini suurnäitus Pariisis


Kanuti GILDi Sünnipäevapidu Düsseldorfis ja Nanterre'is

24.−25. novembril tähistatakse Düsseldorfis ja 15.−16. detsembril Nanterre’is suurelt Eesti sünnipäeva koos Eesti teatrikunsti, filmide ja põnevate ekspertidega. „Sünnipäevapeo” eripära seisneb selles, et nende päevade sisu sünnib kohaliku konteksti põhjal koostöös sealse partneriga. Nädalavahetus, mis on sulam etendustest, filmidest, visuaal-muusikalistest elamustest, disaini/IT jm lahendustest, kinnitab ühelt poolt 100-aastaseks saava Eesti iseenesestmõistetavat kuulumist Euroopa kultuuriruumi ning teisalt annab võimaluse tuua esile meie eripärad.

Düsseldorf

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles