Martin Arpo: esialgu tegutses tulistaja koostööaltilt

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Arpo.
Martin Arpo. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kaitsepolitsei ülemkomissar Martin Arpo, kuidas politseinikud tegutsevad olukorras, kus on toimunud tulevahetus ja kolm inimest on haavatud – kuhu nad esimesena helistavad, haiglasse?

Esimesena ikka oma kolleegidele. Info liigub käsuahelat mööda. Kõnealusel juhul oli sündmuskohal üks politseinik, kes polnud haavata saanud, ja kaks, kes olid võimelised rääkima. Meil oli ka informatsioon, et tulistaja oli saanud tabamuse ja oli seega ohutu.

Kolmapäeval jäi mulje, et seal talus oli kolm politseinikku, kas saan nüüd õigesti aru, et tegelikult oli neid neli?

Jah, neid oli neli, kaks kaitsepolitseinikku ja kaks Lõuna prefektuuri politseinikku. Üks Lõuna prefektuuri politseinik pihta ei saanud.

Kuidas oli see läbiotsimine ette valmistatud?

Enne läbiotsimist oli kindlaks tehtud, kes talus viibib. See, milliseid turvameetmeid rakendatakse, sõltubki toimingu olemusest ja infost isikute kohta, kelle suhtes toimingut läbi viiakse. Näiteks relvastatud kurjategija kinnipidamine on eeldatavalt ohtlik toiming, mille juures kasutatakse kõrgema taseme turvameetmeid.

Selle läbiotsimise juures eriüksust ei olnud, kuna oli kindel info, et Peeter Waaks – tema oli selles uurimises kahtlustatav – ei viibi oma isakodus ja et seal viibib isa [Ago Ursel Waaks] üksinda. Polnud ka infot, et ta oleks agressiivne… Ta näitas ette peidikuid, ta oli täiesti koostööaldis ja oli valmis relvi üle andma.

Aga järsku haaras Kalašnikovi automaadi ja hakkas sellega tulistama?

Jah, aga täpsustatud andmetel tuleks pigem öelda, et tegu on Kalašnikovi laskemoona kasutava automaatse või poolautomaatse relvaga.

Kas Ago Waaks käitus adekvaatselt? Ta polnud maani täis või psüühiliste häiretega?

Jah. Kuni selle hetkeni, kui ta relva haaras. Teadaolevalt ei põdenud ta vaimuhaigust ega olnud läbiotsimise hetkel joovastavate ainete mõju all.

Kas tulevahetus toimus majas?

Jah.

Mismoodi see tulevahetus välja nägi? Kui kaua kestis?

Selle, kas oli valang või üksiklasud, selgitab uurimine. Tulevahetus ei kestnud kaua, see toimus väga lühikese aja jooksul.

Selge, et politseinikke tabati ootamatult. Kas üks või mitu politseinikku suutis vastu tulistada?

Selle teeb täpselt kindlaks uurimine. Praegu oleks ennatlik öelda.

Kogu selle loo taustaks on tegelikult juba sügisest 2010 kestnud uurimine relvade ebaseadusliku käitlemise paragrahvi alusel. Kas võin seda lihtsamalt nimetada relvakaubanduseks?

Mind sõna «kaubandus» häiriks, sest kaubandus on täiesti normaalne tegevus, muuseas ka seaduslik relvakaubandus. Pigem võiks öelda ebaseaduslik vedu ja müük.

Üle piiri?

Jah, see ulatus üle piiride. Täpsustada ei saa.

Kui palju relvi sealt talust leiti?

Leiti üle kümne laskerelva, aga need andmed on esialgsed, mitte lõplikud.

Tegelikult oli kahtlustatav Ago Waaksi poeg Peeter, kes peagi vahistati. Või andis ta ennast ise üles?

Ta peeti kinni Eesti-Vene piiril, mitte läbiotsimiskoha vahetus läheduses.

Peeter Waaks on kindlasti juba üle kuulatud, mida ta rääkis?

Esialgne ülekuulamine on toimunud, sellest, mida ta ütles, ma rääkida ei saa.

Saan aru, et kogu selle relvaveo uurimise käigus on mitu inimest kinni peetud.

Jah, võtmeisikud selles skeemis on kinni peetud. (Prokuratuur täpsustab, et kokku peeti kinni seitse inimest, neist neli eelmisel nädalal ja kolm tulistamispäeval – toim.)

Kas Peeter Waaks on ka üks nendest olulisematest isikutest?

Seda ma ei täpsustaks.

Tulistamispäeval toimus igal juhul suurem operatsioon samal ajal eri kohtades, et kõik korraga kätte saada, et keegi ei jõuaks kedagi informeerida?

Põhimõtteliselt küll.

Külainimesed rääkisid, et Ago Waaksil olid islamistlikud vaated.

Meil pole selliseid andmeid. Ühe inimese jutt pole kontrollitud informatsioon. Nagu ajalehtedestki paistab, on jutte tema kohta erinevaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles