Kohus mõistis mehele kehavigastusi tekitanud politseinikule rahalise karistuse

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olevad politseinikud pole juhtunuga seotud.
Pildil olevad politseinikud pole juhtunuga seotud. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Viru maakohus mõistis Narva-Jõesuu baaris mehele põhjendamatult kehavigastusi tekitanud politseiniku süüdi võimuliialduses ja määras talle rahalise karistuse.

Tänase kohtuotsuse järgi peab 28-aastane politseinik Martin Lohk tasuma rahalise karistuse 2910 eurot, teatas Viru maakohtu pressiesindaja.

Rahaline karistus tuleb tasuda 30 päeva jooksul alates kohtuotsuse jõustumisest. Lisaks mõistis kohus Lohkilt välja sundraha ja kriminaalmenetluse kulud kogusummas  2514 eurot.

Süüdistuse kohaselt vägivallatses Martin Lohk põhjendamatult mullu 17. septembril Narva-Jõesuus, kuhu politseipatrull sai väljakutse. Süüdistuse kohaselt kasutas politseiametnik ülesannete täitmisel põhjendamatut ja ebaseaduslikku vägivalda 30-aastase mehe suhtes, tekitades kannatanule kergeid kehavigastusi.

Kannatanu ei osutanud mingit vastupanu, mistõttu politseiametniku tegevus polnud taotletava eesmärgi suhtes proportsionaalne ning oli konkreetseid asjaolusid arvestades ebavajalik, seega ületas süüdistatav oma tegevusega jõu kasutamisel lubatud intensiivsuse piiri.

Süüdistus käsitles võimuliialdust ehk ametiisiku poolt füüsilise jõu ebaseaduslikku kasutamist.

Sel esmaspäeval toimunud kohtuvaidluses taotles prokurör Lohkile rahalise karistuse mõistmist. Lohki kaitsja palus süüdistatav õigeks mõista.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse teatavaks 4. detsembril.

Kohus lahendas kriminaalasja üldmenetluse korras.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kase sõnul on prokuratuur Martin Lohki kohtuotsusega rahul.

«Politseiametnikud, kes tagavad avaliku korda, ei tohi seaduse piiridest üle astuda ning  füüsilise jõu kohaldamisel, seda ka korrarikkujate suhtes, tuleb järgida kehtestatud reegleid. Võimuliialdus on kuritegu ning sellele järgneb ka kriminaalkaristus,» ütles Kask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles