Viimsi ootab muusikasõpru

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgist pärit trompetist John Marshall on töötanud koos paljude maailma jazzi suurkujudega.
New Yorgist pärit trompetist John Marshall on töötanud koos paljude maailma jazzi suurkujudega. Foto: promo

Juba kolmandat aastat järjest toimub Viimsis Haabneemes rõõmsa muusika festival džässisõpradele, mis kannab nime Viimsi Happy Jazz Festival. Festival algas küll juba teisipäeval, ent kuulamist jagub veel pühapäeva õhtuni.

Festivali korraldajad Kelli Uustani ja Aivar Vassiljev on muusikutest abielupaar. Juba 2015. aastal ütlesid nad, et loodavad kujundada sellest festivalist iga-aastase suurürituse, mis hõlmaks kogu Viimsi poolsaart. Mõte oli tuua halli argipäeva pisut värvi, et Viimsi kultuurielu kihaks ka muul ajal kui suvel.

Nimetus happy jazz tähendab rõõmsameelset muusikat, mida mängiti 20. sajandi esimesel poolel. Kui Ameerikas olid rasked ajad, saigi hoo sisse happy jazz – muusikast said inimesed lohutust ja ka rõõmu. Tänapäeval happy jazzʼi enam elusas esituses palju ei kuule. Stiilinäidetena võib esile tuua näiteks New Orleansi, dixielandʼi ja svingi, esitajatest Louis Armstrongi ja Ella Fitzgeraldi, kelle lauludele ongi üks kontsert pühendatud.

Festivali kava on kokku pandud rahvusvahelistest muusikutest. Sel aastal on Ameerika Ühendriikidest kolm esinejat ja muusikuid tuleb ka Venemaalt, Soomest ja Lätist.

Festivali avas eile õhtul Estonian Dixieland Band. Kohal on ka Viimsi noored ja esineb Viimsi muusikakooli Big Band.

Kes täna õhtuks veel plaane pole teinud, võib kell üheksa minna kuulama New Yorgist pärit trompetisti John Marshalli, kes musitseerib koos hinnatud Peterburi muusikute Andrei Zimovetsi, Nikolai Zatolotšnõi ja Jegor Krjukovskihhiga.

Eesti teater on rikas laulvate näitlejate poolest. Täna astub üles Tallinna Linnateatri meeskvartett Veiko Tubin, Mart Toome, Mikk Jürjens ja Andero Ermel.

Homme esineb Viimsi kooli saalis džässi hällist New Orleansist pärit trompetimängija Leroy Jones, keda peetakse üheks parimaks trompetimängijaks, kes sealt kandist pärit. Temast on vändatud ka dokumentaalfilme.

Niisamuti saab laupäeval kuulata New Orleansist pärit lauljatari Tricia Bouttéd, kes viljeleb muusikat New Orleansi stiilist soulini välja. Praegu elab lauljatar hoopis Norras.

Festivali lõpetab pühapäeval meie oma Kaire Vilgats uue koosseisuga, kuhu kuuluvad Raivo Tafenau ja Joel Remmel.

Kuigi päris kontserdisaali Viimsis pole, on festivali korraldades lähenetud loominguliselt ja esinemispaigad siiski leitud. Peale Viimsi kooli saalile, mis on suhteliselt üle koormatud, toimuvad üritused ka toitlustusasutustes, samuti Laidoneri mõisa tõllakuuris, kuhu on tekitatud improviseeritud lava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles