Riigikohus tühistas Rahnu kriminaalasja maakohtusse tagasisaatmise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Rahnu mullu juunis Harju maakohtus pärast süüdimõistvat otsust ajakirjanike piiramisrõngas.
Kristjan Rahnu mullu juunis Harju maakohtus pärast süüdimõistvat otsust ajakirjanike piiramisrõngas. Foto: Artur Sadovski

Riigikohus rahuldas täna määruskaebused prostitutsioonile kaasaaitamises süüdistatud Kristjan Rahnu, Taavi Rimi ja Heli Kõrge süüasjas ning saatis Rahnu ja Rimi apellatsioonid uuesti Tallinna ringkonnakohtule arutamiseks.

Riigikohus otsustas tühistada Tallinna ringkonnakohtu 11. jaanuari otsuse, millega taheti Rimi ja Rahnu süüasi saata tagasi Harju maakohtusse. Riigikohtu tänase otsusega tuleb meeste apellatsioone Tallinna ringkonnakohtul uuesti arutada.

Samuti mõistis riigikohus riigilt Kristjan Rahnu kasuks välja 600 eurot mehe kaitsjale makstud tasu katteks.

Rahnu kaitsja vandeadvokaat Anti Aasma oli riigikohtu otsuse järel positiivselt meelestatud. «Olen jätkuvalt veendunud, et ringkonnakohus oleks pidanud tegema Kristjan Rahnu suhtes õigeksmõistva otsuse, mitte asja maakohtusse tagasi saatma. Endiselt on minu seisukoht, et Kristjan Rahnu pole karistusseadustikus sätestatud tegu toime pannud,» märkis Aasma Postimees.ee'le.

Harju maakohus mõistis mullu juunis Rahnu, Rimi ja Kõrge süüdi prostitutsiooni vahendamise. Rahnut ja Rimi karistati 4 ja poole aasta pikkuse pikkuse tingimisi vangistusega 5-aastase katseajaga ning Heli Kõrget 3-aastase tingimisi vangistusega.

Harju maakohtu otsuse peale esitasid ringkonnakohtule apellatsioonid Rimi kaitsja Owe Ladva ja Rahnu kaitsja Anti Aasmaa, kes taotlesid süüdistatavate õigeksmõistmist kogu neile esitatud süüdistuses.

Ringkonnakohus tühistaski tänavu 11. jaanuaril maakohtu otsus täies ulatuses, kuid ei mõistnud mehi õigeks, vaid saatis kriminaalasja uueks arutamiseks Harju maakohtule teises koosseisus. Muuhulgas leidis ringkonnakohus, et süüdistus oli osaliselt ebakonkreetne.

Ringkonnakohtu määruse peale esitasid kaebuse nii ringkonnaprokurör Elle-Mai Velling kui ka Rimi ja Rahnu kaitsjad.

Prokurör vaidles vastu väitele, et süüdistus on ebakonkreetne, sest kohus oma otsuses ei täpsusta, mida sellega silmas peab. Samuti lisas ta, et süüdistus ei pea kajastama tõendite hindamist.

Rahnu kaitsja vandeadvokaat Anti Aasmaa märkis, et ringkonnakohus oleks pidanud tegema sisulise lahendi esitatud süüdistuse piirides ja otsustama, kas süüdistusaktis kirjeldatud teod moodustavad kuriteod või mitte. Seega oleks ringkonnakohtul tulnud esitatud süüdistuse pinnalt teha süüdistatavate suhtes õigeksmõistev kohtuotsus, mitte aga saata kriminaalasja uueks arutamiseks maakohtule koos juhistega prokurörile süüdistuse muutmiseks.

Rimi kaitsja vandeadvokaat Owe Ladva leidis samuti, et ringkonnakohtu lahendis kirjeldatud menetlusõiguse rikkumine oleks olnud kõrvaldatav apellatsioonimenetluses.

Riigikohtu kolleegium leidis, et ringkonnakohtu määrus tuleb tühistada kriminaalmenetlusõiguse olulise rikkumise tõttu. Seega ei saadeta asja tagasi arutamiseks Harju maakohtusse, vaid seda peab uuesti tegema Tallinna ringkonnakohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles