Euroopa kohal hõljus radioaktiivne pilv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Betoonsakofaag Tšernobõli tuumajaama 4. ploki peal, millest 26. aprilli 1986. aasta plahvatuse järel lendus Euroopa kohale suur hulk radioaktiivseid aineid.
Betoonsakofaag Tšernobõli tuumajaama 4. ploki peal, millest 26. aprilli 1986. aasta plahvatuse järel lendus Euroopa kohale suur hulk radioaktiivseid aineid. Foto: Sergei Supinski / AFP / Scanpix

Viimased nädalad Euroopat katnud radioaktiivne pilv annab Prantsuse ekspertide sõnul märku sellest, et Venemaal või Kasahstanis toimus septembri viimasel nädalal tuumaõnnetus, vahendab The Guardian.

Prantsuse tuumaohutuse instituut IRSN välistas neljapäeval tehtud teadaandes õnnetuse tuumareaktoriga, öeldes, et see pidi toimuma tõenäoliselt tuumajäätmete käitlemisel. Instituut lisas, et Euroopa elanike tervisele või keskkonnale see mingit ohtu ei kujuta.

IRSN ei osanud teha kindlaks õnnetuse täpset toimumiskohta, öeldes avalduses, et kliimamustrite analüüsi kohaselt on radioaktiivne pilv tõenäoliselt pärit kusagilt Volga jõe ja Uurali mäestiku vaheliselt alalt. See tähendab, et intsident võis aset leida kas Venemaal või Kasahstanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles