Video ja fotod: narkoüledooside arv Lasnamäel on kahekordistunud

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimunud talgute käigus korjati kõige rohkem süstlaid linnaosast, kust Tallinna kiirabi eelmisel aastal kõige rohkem narkoüledoosi kutsungeid sai.
 

Sotsiaaltöötajate Konstantini ja Tanjaga Lasnamäel Mustakivi Macdonaldsi taga kohtudes ei teadnud ma veel, et peamisteks märkideks maas vedelevatest kasutatud süstaldest on improviseeritud grillimispaigad ja vanad kulunud diivanimadratsid võsastiku vahel.

Võtsime suuna sotsiaalmajade poole. MTÜ Convictiuse päevakeskuses töötavate Konstantini ja Tanja sõnul leiame süstlaid just sealt. Pilk maha suunatult jõudsime kõndida vaevalt viis minutit, kui esimese aarde maast leidsime. Bingo! Viie eurone rahatäht.

Vaevalt jõudsime rahatähe leiu üle lõõpimise lõpetada, kui sügiskollaste lehtede pealt terendas verd täis 2 milliliitrine süstal. «Kahesed on amfetamiini jaoks, väiksemad fentanüüli tarbeks,» selgitas Konstantin.

Edasi suundusime heinasele tühermaale. Teejuhiks oli maas vettiv prügi ja tallatud hein. Müüri kõrvalt leidsime madratsi, mis värvi järgi seal suvest saati oli vedelenud. Madratsi kõrval lebasid lisaks muule tränile tühjad viinapudelid, süstal ja kondoomipakk.

Süstlaid käes hoides ja räpastes narkopesades jalutades tekkis küsimus, mis paneb kedagi selliste inimestega tööd tegema ja nii võrd lähedalt siduma? Tanja sõnul motiveerib teda see, kui näeb inimeste käitumise positiivset muutumist. «Kerge see ei ole, aga see on oluline töö. Narkomaane ei pea kartma, vaid aitama,» ütles sotsiaaltöötaja Tanja.

Kortermajade ja autotee vahel laiuval tühermaal leidus vähemalt 10 taolist peo- ja lebopaika, kust süstlapakendeid või süstlaid leidsime.

Kahe tunniga kogusime neljakesi kokku 12 süstalt. Kokku leidsid talgulised kahe tunniga Tallinnast 122 kasutatud süstalt.

Leitud süstlate arv erinevates linnaosades:

Põhja-Tallinn (Pelguranna, Sitsi, Karjamaa, Ristiku) – 13
Tondi – 25
Õismäe –7
Mustamäe (peamiselt Akadeemia tee) - 12
Kesklinn (Juhkentali, Veerenni) – 8
Lasnamäe (Laagna ja Pae) – 45
Lasnamäe (Väo, Seli, Mustakivi) – 12

Foto: Tallinna kiirabi

Kui 2012. aastal tuli Tallinna kiirabile kutsungeid narkootikumide üledoosis narkomaanide kohta Põhja-Tallinnast 569, siis 2016. aastal tuli neid peaaegu poole vähem. Lasnamäel oli Tallinna kiirabi koostatatud statisika järgi trend aga teistpidi: üledoosis patsientide arv kahekordistus.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlase sõnul oli kevadel ja suvel olukord narkootikumidest üledoosi saanutega päris hull. «Suvel ja kevadel tuli meil tegeleda päevas keskmiselt 10 narkootikumidest üledoosi saanuga,» ütles ta.

«Praegu on rahulikum, aga päevas on ikka 3-4 kutsungit,» ütles Aidla lisades, et aastane üledooside arv tuleb umbes samas suurusjärgus nagu eelmisel aastal.

«Kui kümme aastat tagasi vajasid abi kahekümne aastased, siis nüüd on nad vanemad. 34 kandis,» ütles ta. Aidla sõnul tuli eelmisel aastal aidata ka 12-aastast last, kes narkoüledoosi sai. «Aga kõige vanem oli 67-aastane,» ütles ta.

TAI avalike suhete juhi Gea Otsa hinnangul tuleb Eestis kindlasti kokku tuleb rohkem üledoosi juhte kui eelmisel aastal. «Augusti lõpu seisuga oli esialgsetel andmetel kokku 84 surmajuhtu, neist 52 Tallinnas,» ütles ta.

«Ainuüksi augustikuu jooksul lisandus 21 üledoosist põhjustatud surma, millest enamus oli põhjustatud uutest fentanüüli analoogidest. Võrdluseks – terve eelmise aasta peale kokku põhjustasid narkootikumidest tekitatud üledoosid 114 surma,» selgitas Otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles