Riigikohus: riik peab katma teises omavalitsuses õppimise kulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus leiab, et omavalitsus ei pea hüvitama kulusid, mis on seotud õpilase käimisega naaberomavalitsuse kooli.
Riigikohus leiab, et omavalitsus ei pea hüvitama kulusid, mis on seotud õpilase käimisega naaberomavalitsuse kooli. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Riigikohus jõudis seisukohale, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse säte, mis kohustab omavalitsust hüvitama teisele omavalitsusele kulu, mis on seotud õpilase käimisega naabervalla või -linna koolis, on põhiseadusega vastuolus. Haridus- ja teadusministri Mailis Repsi (Keskerakond) sõnul on seesugune otsus kõige rängem õpilaste peredele, sest piirab võimalust valida lapsele sobiv kool. 

Repsi sõnul käivad paljud lapsed teise omavalitsuse koolis kindlatel põhjustel, näiteks erivajaduste ja sellega seotud tugiteenuste pärast, samuti vahetatakse kooli kiusamise tõttu või soovitakse teise õppesuunaga kooli.

«Selle kohtulahendiga kaob naaberomavalitsusel huvi võtta vastu teises omavalitsuses elav laps. Võib tekkida olukord, kus teine omavalitsus keeldub lapse vastuvõtmisest, sest temaga kaasnevat kulu enam ei kompenseerita. Selle valguses jääksid valikuvõimalused lastele tulevikus kättesaamatuks. Kõige enam kannatabki kahjuks just laps ja lapsevanem,» selgitas Reps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles