Vene tuumaõnnetuse järel jõudis kiirgus ka Eesti kohale

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajäätmete ladustamise keskus Fokinos Venemaal.
Tuumajäätmete ladustamise keskus Fokinos Venemaal. Foto: JURI MALTSEV/REUTERS/SCANPIX

Hiljuti Venemaal või Kasahstanis juhtunud tuumaõnnetuse tagajärjel liikus Euroopa kohale radioaktiivne pilv ning Eesti keskkonnaameti teatel jõudis väike kogus radioaktiivset ainet ka siia.

Eesti keskkonnaameti andmetel tuvastati ka Harku, Narva‐Jõesuu ja Tõravere kiirgusseirejaamade õhufiltrite analüüsimisel väikeses koguses radioaktiivset isotoopi ruteenium‐106, vahendas ERR. Amet kinnitas, et mõõdetud kogused on väga madalad ja mõõdetavad vaid laboritingimustes ega kujuta ohtu inimese tervisele ja keskkonnale.

26. septembrist 3. oktoobrini ja 1.–8. oktoobril kogutud proovidest tuvastati ruteeniumit vastavalt 10,1 ja 180 mikrobekerelli kuupmeetris, Tõravere õhufiltrist leiti 2.–9. oktoobril ruteeniumit 214 mikrobekerelli kuupmeetris ning Narva-Jõesuu õhufiltrist 3.–10. oktoobril 111 mikrobekerelli kuupmeetris.

Tehisliku radioisotoobi õhku sattumist uurib ka rahvusvaheline aatomienergiaagentuur (IAEA) ning enamik Euroopa riike on teatanud, et tuvastasid nimetatud ajavahemiku õhuproovides ruteeniumit, kuid aine päritolu on seni teadmata.

«Vene võimud on öelnud, et pole teadlikud nende territooriumil toimunud õnnetusest,» sõnas Prantsuse tuumaohutuse instituudi direktor Jean-Marc Peres ja lisas, et instituut ei ole veel Kasahstani võimudega ühendust võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles