Psühholoog: teadvelolek pole siiski vastus kõigile probleemidele

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkes viibides on inimesed õnnelikumad kui hajali meeleseisundis.
Hetkes viibides on inimesed õnnelikumad kui hajali meeleseisundis. Foto: Panther Media / Scanpix

Kuigi teadvelolek ehk mindfulness aitab inimestel keskenduda ja elada käesolevas hetkes, pole see siiski vastus kõigile probleemidele, nagu vahel kipub kõlama jääma, rääkis kliiniline psühholoog Kärt Lust-Paal tervise innovatsioonikonverentsil.

Eksperdi hinnangul annab teadvelolek pigem elule lihtsalt laiema vaatenurga ning sel valdkonnal on veel kindlasti palju arenguruumi. Tegemist on tema sõnul teadusliku lähenemisega ning psühholoog toonitas, et teadveloleku kohta on tehtud eri teadustöid. «Tähelepanu treenimine on elus väga oluline,» kinnitas Lust-Paal.

Selle valdkonna tuntud teadlase, professori Jon Kabat-Zinni definitsiooni järgi on teadvelolek tähelepanu suunamine erilisel viisil eesmärgipäraselt, praeguses hetkes ja hinnanguid andmata. Kuigi Eestis on mindfulness üsnagi uus ja populaarne, on seda mujal maailmas praktiseeritud aastakümneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles