Prokurör nõustus fentanüüliärikatega läbi rääkima

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fentanüül.
Fentanüül. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Tänasel kohtuistungil taotlesid narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises süüdistatavad mehed kokkuleppemenetlust.

Põhja Ringkonnaprokuratuur süüdistab 24-ja 35-aastast meest narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises.

Süüdistuse kohaselt käitlesid mehed varalise kasu saamise eesmärgil narkootilisi aineid furanüülfentanüüli ja karfentanüüli ning nende segamiseks mõeldud ballastainet.

«Kohtueelse menetluse raames kogutud andmed viitavad sellele, et narkootilisi aineid käideldi segatud kujul. On alust arvata, et segati peamiselt paratsetamooli ja kofeiiniga. Segatud pulber oli mõeldud tänavamüügiks,» sõnas kriminaalasja kohtueelse menetluse juht, ringkonnaprokurör Arika Almann.

Narkootilisi aineid hoiti Tallinnas asuvates garaažiboksides. Kriminaalasja materjalidest nähtub, et teostatud läbiotsimise käigus leiti suures koguses paratsetamooli ja kofeiini sisaldavat pulbrit ning paratsetamooli, mannitooli ja kofeiini sisaldavat pulbrit.

Tänasel kohtuistungil taotlesid süüdistatavad ja nende kaitsjad kokkuleppemenetlust. Prokurör nõustus sellega ning edasi toimuvad läbirääkimised.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko-ja organiseeritud kuritegude talituse juht Rait Pikaro:

«Tegemist on viimastel aastatel tabatud märkimisväärse koguse fentanüüliga. Kinnipidamisel leidsime Lasnamäel asuvast garaažist ülisuurtes kogustes erinevaid seguaineid suurendamaks surmavate dooside arvu, mida tänavatele paisata. Eesmärk on lihtne - suurendada veelgi müügitulu.

Tegemist on niigi ülikange ainega, mille manustamisega on lihtne üle doseerida. Eriteadmisteta kodukeemiku käest ostes ei saa kunagi kindel olla aine kanguses. Sama ohtlik on selliste keemiliste protseduuride läbiviimine garaažis, kus igasugused ohutusnõuded puuduvad.

Karfentanüül põhjustas läinud aasta lõpu ja käesoleval aastal mitmeid üledooside laineid. Fentanüüli vastases võitluses on aasta olnud edukas. Monitoorime olukorda pidevalt ning tänavu mitmete kriminaalasjade raames suurtes kogustes fentanüüli konfiskeerimine omab tänavatel tuntavat mõju. Diileritel ei ole ainet ning üledooside surmade arv on võrreldes aasta esimese poolega vähemalt lühiajaliselt langenud.»

Süüdistatavad viibivad kohtu loal vahi all alates 13. aprillist. Üks süüdistatavatest on varem kriminaalkorras karistatud. Kriminaalasja raames on konfiskeerimise tagamiseks arestitud kohtumääruse alusel sõiduauto, mootorratas ja sularaha.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles