Margus Kohava: eesmärk on miljarditehase enamusosalus Eestisse jätta

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidurafineerimistehas.
Puidurafineerimistehas. Foto: Biorefinery

Tartu lähedale kavandatava miljardilise puidurafineerimistehase ühe vedaja Margus Kohava sõnul pole niivõrd suurt projekti ilma panga ja välisinvestori abita võimalik ette võtta.

Puidurafineerimistehase projekti ajakava järgi koostatakse rahastuskava miljardi euro katmiseks 2019. aastal.

Kuigi praegu on kava järgi fookus keskkonnamõjude uurimisel ja hindamisel, asukoha planeerimisel, keskkonnalubade taotlemisel ja avalike arutelude pidamisel, ei istuta käed rüpes finantsküsimustega tegelemisel.

Tehase ühe eestvedaja Margus Kohava sõnul suhtleb projektimeeskond finantseerimisest huvitunud pankadega, et mõista finantseerimise tingimusi. «Et ette valmistada võimalikku tulevast koostööd tehase rajamise võimalikkuse korral.»

Tema sõnul on tegemist niivõrd suure projektiga, et ilma finants- ja strateegilise investorita hakkama ei saa. 

«Oleme valmis kutsuma investorite ringi ainult selliseid investoreid, kellel on sarnased eetilised tõekspidamised ja sarnane väärtusruum,» ütles Kohava lisades, et ainult nii on jätkusuutlik investorite sujuv koostöö võimalik. 

«Strateegilise või kommertsinvestori kaasamine tooks projekti aastakümnetega kogutud teadmisi ja kogemusi ning  võimaldaks kiiremini ja kergemini jõuda lõpp-klientideni. Eesmärgiks on enamusosaluse jätmine kohalike investorite kätte,» ütles Kohava.

«Selliste projektide puhul moodustab pankade poolt finantseeritav osa koguinvesteeringust tavapäraselt 60-70 protsenti,» ütles ta. 

Kohava ei osanud öelda, kui suur saab olema välisinvestorite huvi tselluloositehasesse investeerimisel kuna pole seni ühegi potentsiaalse investori poole koostööettepanekuga pöördunud. 

«Puhtalt Eesti asutaja-ettevõtjate omakapitali arvelt me seda teha ei saaks. Seega investorid plaanivad kindlasti kaasata lisakapitali,» ütles Kohava lisades, et eesmärk on enamusosalus Eesti kapitali kätte jätta.

Projekti ajakava
Projekti ajakava Foto: Biorefinery.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles