USA süstib Eesti relvastusse miljoneid (13)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha tuleks 4,8 miljardi euro suurusest Euroopa heidutusalgatusest, mille suurim kuluartikkel on USA umbes 7000-meheline sõjaline kohalolu Euroopas. Pildil Eestis viibivad USA sõdurid tänavu veebruaris Viljandis vabariigiaastapäeva tähistamisel.
Raha tuleks 4,8 miljardi euro suurusest Euroopa heidutusalgatusest, mille suurim kuluartikkel on USA umbes 7000-meheline sõjaline kohalolu Euroopas. Pildil Eestis viibivad USA sõdurid tänavu veebruaris Viljandis vabariigiaastapäeva tähistamisel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ühendriigid kavatsevad järgmisel aastal oma kaitse-eelarvest eraldada kolmele Balti riigile 100 miljonit dollarit, et parandada relvastust NATO idatiival. Eestile tähendab see, et mõni oluline puuduolev sõjaline võime õnnestub saavutada kaks kuni neli aastat planeeritust kiiremini.

Kuigi USA suurenevast toetusest Balti riikidele on kuluaarides sosistatud juba septembrikuust, sai otsus konkreetse kuju läinud nädalal. Just siis kinnitas senati relvajõudude komitee 2018. aasta kaitse-eelarve ettepaneku. Tõsi, seaduseks saamiseks peavad selle heaks kiitma nii Kongress kui ka president Donald Trump.

Lõplik punkt pannakse otsusele alles jaanuaris ja siis selgub ka, millist relvastust Balti riigid täpselt ostavad.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles