Riigikogu infotunnis räägiti Patarei tulevikust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas ja riigihalduse minister Jaak Aab käisid Patarei olukorraga tutvumas.
Peaminister Jüri Ratas ja riigihalduse minister Jaak Aab käisid Patarei olukorraga tutvumas. Foto: Jaanus Lensment

Peaminister Jüri Ratas vastas riigikogu infotunnis Krista Aru küsimusele Patarei merekindluse tuleviku kohta.

Aru tundis huvi, milline on Patarei kui kultuuriväärtusliku ja -tähendusliku hoone ehitustehniline olukord ning millised on võimalikud tegutsemisvariandid selle ehitisega seoses.

Ratas nentis, et tegu on väga suure ning ajaloolise, kultuuriloolise ja arhitektuurialase kinnistuga, mille puhul pole vähetähtis ka geograafiline asukoht mere, lennusadama, Kultuurikatla ja linnahalli lähedal.

«Head lahendust ei ole,» lausus peaminister, kelle sõnul läheks hoone korda tegemine maksma umbes sada miljonit eurot. Ratas tõi välja, et Riigi Kinnisvara AS saab aastas investeerida umbes 70 miljonit eurot. Teine variant oleks merekindlus konserveerida, mis maksaks kolm kuni viis miljonit eurot.

Ratas märkis, et muinsuskaitsealuste objektidega on varemgi keerulises olukorras oldud. Ta tõi näiteks, et Tallinna linnahalli renoveerimiseks otsiti lahendust kaheksa aastat. «Oluline on, et merekindlus ei häviks ja võimalikult suur osa sellest jääks avalikku kasutusse,» sõnas Ratas. «Esimene võimalus otsuse langetamiseks on aasta lõpus valitsuskabinetis.»

Peaminister lisas, et tema hinnangul oleks mõistlik korraldada ka rahvusvaheline ideekorje, et koguda merekindluse taastamislahenduste kohta häid näiteid üle maailma. Ratas ei välistanud, et hoone renoveerimisel võivad riik ja erasektor koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles