Galerii: mitme seadme üheaegne rike mattis Põhja-Tallinna pimedusse

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Volta alajaamas korraga rivist välja läinud seadmete tõttu mattus eile õhtul Põhja-Tallinna linnaosa pimedusse. Pilkast pimedust kurikaelad tegutsemiseks ära ei kasutanud ning süüdatud küünlad õnnetusi ei põhjustanud. 

Elektrikatkestuse tõttu jäid Põhja-Tallinna linnaosas täielikku pimetusse ligi 6200 majapidamist. 

Kohaliku elaniku sõnul hakkasid pimedas Koplis koerad ulguma ja tekkis maailmalõpu tunne. «Kopli tänaval joostes võis vabalt inimestele otsa komistada, sest mitte midagi näha polnud. Ka ei töötanud valgusfoorid, ainsaks valguseks olid autotulede vihud,» kirjeldas Angerja trammipeatuse lähedal elav naine. 

Tema sõnul kogunesid paljud kortermajade elanikud tänavatele ja näitasid mobiiltelefonidega valgust. «Mõni arvas, et pimedas on lõbus teisi inimesi ootamatult ehmatada ja midagi karjuda.»

Naine kirjeldas, et kortermajade akendest oli näha, et kodudes süüdati küünlaid, sama tehti ka kohvikutes. «Samas näiteks Maxima kaupluses jäid tuled põlema ja Ristiku ristmikult kuni Volta trammipeatuseni põles ka tänavavalgustus, mujal olid tänavad pimedad.»

Ehkki elektrikatkestused ei ole politsei valdkond,  saadeti Kopli pimedusse korda tagama ja turvalisust jälgima neli lisapatrulli. «Katekestus toimus ajal, mil liiklus oli veel tihe ja inimesed jalutasid seetõttu pimedatel tänavatel,»  selgitas otsuse tagamaad Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder. 

Elektrikatekestuse mõju politsei väljakutsete arvule ei täheldatud. 

Samuti ei pöördunud voolukatkestuse tõttu keegi päästeameti poole. Õnneks ei põhjustanud ka süüdatud küünlad kogemata ühtegi põlengut, mida oleks tulnud kustutamas käia, lisas Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs. 

Elektrikatkestustest teatavaid kõnesid tehti ka häirekeskusele, kuid eed ei mõjutanud keskuse töörütmi. Näiteks anti elektrikatkestusega seoses mitmes kõnes teada sulgunud tõkkepuust raudteeülesõidul Tööstuse tänaval Kalamaja ja Karjamaa asumi piiril, mille tõttu oli tekkinud suurem ummik. Häirekeskus edastas väljakutse politseile, kes saatis patrulli appi liiklust reguleerima, mille hiljem võttis üle raudtee turvakeskus.

Mitu riket korraga

Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster sõnas eile Postimehele, et linnaosa jäi osaliselt elektrita Volta alajaama rikke tõttu. Kell 19.46 lülitusid Tallinnas, Tööstuse tänaval asuvas Volta alajaamas välja kaks 110 kilovoldi trafot. Kell 21.13 käivitas Elering taas Volta alajaama seadmed ja taastas elektri edastamise jaotusvõrgule. 

Täna hommikul lausus Köster, et tegemist on küllaltki keerulise juhtumiga, mille puhul on mängus mitu seadet. Esimene probleem tekkis ilmselt jaotusvõrgus. Köster selgitas, et korraga toodab elektri üks trafo ja kui see mingil põhjusel rivist välja läheb, lülitutakse ümber teisele. Siin aga tekkis teine probleem. Mingil põhjusel ei lasknud seadmete kaitsesüsteem teisel trafol tööle hakata ning mitutuhat majapidamist jäid vooluta. 

Rikke täpsemate põhjuste selgitamisega veel tegeletakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles