«Olukorrast riigis»: Tartu võimukoalitsiooni muutumine oli ootuspärane

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Vladimir Jakunin  Lasnamäe  Vene kiriku risti õnnistamisel.
Edgar Savisaar ja Vladimir Jakunin Lasnamäe Vene kiriku risti õnnistamisel. Foto: Liis Treimann

Ajakirjanik Kalle Muuli ütles Raadio2 saates «Olukorrast riigis», et Keskerakonna kõrvaletõrjumine Tartu koalitsioonist pärast idarahaskandaali on täiesti loogiline ja ootuspärane samm ning sedasama võib oodata teisteski omavalitsustes.



Ajakirjanik Anvar Samost nentis, et Tartu võimukoalitsioonis, kus Reformierakond ja Keskerakond on kümmekond aastat koos olnud, tuli pärast riigikogu valimisi teha koosseisumuudatusi ning arvatavasti peakontorist tulnud suuniste kohaselt võeti ette suuremad muutused.

«Nende muudatuste tegemise käigus keegi, ja ma millegipärast arvan, et see keegi polnud Tartu inimene, tuli mõttele, et see oleks ka suurepärane võimalus Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon vahetada Reformierakonna ja IRL-i koalitsiooni vastu. Tartu on oluline omavalitsus ja see signaliseerib kindlasti teatavaid nihkeid suurte erakondade omavahelistes suhetes,» leidis Samost.

Muuli sõnul oli Tartu koalitsiooni muutumise näol tegemist vaid ühe loogilise sündmusega ühes pikas ahelas. «Seoses Keskerakonna rahaskandaaliga algas ka selle erakonna vaikne hääbumine Eesti kitsal poliitikamaastikul, kus ta on siiamaani olnud suur tegija. Keskerakonna Pärnu piirkonnas käärivad mingid kummalised sisevastuolud ja vahetatakse juhte välja. Ja Tartus ei ole väga suurt ja selget üksmeelt ka Keskerakonna enda sees. Saaremaa oli juba varem selline silmatorkav koht, kus eelistati Kalle Laanetit ja vähemalt öeldi, et neile ei meeldi, kuidas Keskerakonna esimees oma rahaasju ajab,» loetles Muuli.

«Ma arvan, et enne kohalikke valimisi me näeme selliseid võimuvahetusi veel. Ja pärast kohalikke valimisi muutuvad need koalitsioonid veel kiiremini. Sellepärast et ma arvan, et kohalikel valimistel saab Keskerakond päris suure valimiskaotuse osaliseks enamikus Eesti piirkondadest. Kindlasti mitte Tallinnas ja kindlasti mitte Ida-Virumaal, aga mujal küll,» prognoosis Muuli.

«See, et Keskerakonna kohalikud piirkonnad avaldasid omal ajal toetust erakonna esimehele pärast selgelt ebaseaduslikku tegu – rahaküsimist Venemaalt, rääkimata meile teadmata lubaduste jagamisest endisele kgb-lasele vastutasuks raha saamise eest Venemaalt. See kõik jõuab varem või hiljem sinna piirkondadesse, tekitab seal vastuolusid ning kõik see murendab ja sööb seda erakonda. Niikaua kui selle erakonna eesotsas on Edgar Savisaar, ja ma oletan, et ta on seal veel kaua, pole loota mingit märki paranemisele,» lausus ta.

Samost lisas, et ka teistes omavalitsustes, kus Reformierakond ja Keskerakond koalitsioonis on, võib oodata seda et kui jõudude vahekord seda vähegi lubab, siis Reformierakond üritab leida võimalusi koostöö lõpetamiseks.

«Mina olen selgelt seda meelt, et sellel erakonnal, kes toetab selliseid raha hankimise viise, mida Edgar Savisaar kasutas ja mida kaitsepolitsei on tuvastanud, ei peaks olema kohta ei riigivõimu ega kohaliku võimu juures. Selge, et kohalikes omavalitsustes ei toimu need võimuvahetused üle öö. Inimeste teadvusse jõuab see asi lihtsalt natuke aeglasemalt ja kõike pole võimalik korraga teha. Aga niikaua, kui Keskerakonna liikmed toetavad sellist esimeest ja selliseid käitumisviise Eesti poliitikas, tulebki nad võimu juurest kõrvalda. See on normaalne, sest ei saa taluda sellist poliitikat, mis toetub Vene rahale või vähemalt selle kasutamise heakskiitmisele,» resümeeris Muuli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles