Narva võimud jätavad linna muuseumi lubatud 70 000 eurost ilma

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipu heiskamine Narva linnuse tornis.
Lipu heiskamine Narva linnuse tornis. Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Kultuuriministeerium muretseb, kas Narva linnavolikogu ikka eraldab Narva muuseumile 70 000 eurot, mille linn kultuuriasutusele võlgneb. Praegu näib siiski, et see raha jääb muuseumil tänavu saamata.

Viis aastat tagasi sõlmitud kokkuleppe kohaselt kohustus Narva linn eraldama Narva muuseumile igal aastal 429 000 eurot toetust. Juhul kui linn kokkuleppest taganeb, vähendab ka kultuuriministeerium riigi poolset toetust, vahendas Raadio 4.

Mis puutub käesoleval aastal linnalt saamata 70 000 eurosse, siis on see summa ministeeriumi kinnitusel oluline, et muuseum saaks ka detsembris oma tööd jätkata. Vastava pöördumise saatis Narva võimudele mõni päev tagasi kultuuriminister Indrek Saar.

Narva linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov ütles, et järgmise aasta linna eelarvest on veel vara rääkida. Ent vajaminevast 70 000 eurost jääb Narva muuseum Jefimovi sõnul tänavu ilma.

«Praegu on see raha eelarve reservis. Linna reeglite kohaselt ei saa paar kuud enne aasta lõppu mingeid muudatusi eelarvesse teha. Seega see raha läheb üle 2018. aastasse,» ütles Jefimov.

Küsimusele, kas Narva muuseum peab detsembris midagi koondama või uksed sulgema, vastas Jefimov, et seda küll teha ei saa. Jefimovi sõnul eraldas Narva linnavõim muuseumile viimati 130 000 eurot arvestusega, et sellest peaks piisama 2017. aasta lõpuni hoidmaks muuseumi põhiüksusi töös.

Sihtasutuse Narva muuseum asutajate, Narva ning riigi vahelise konflikti põhjuseks võib pidada muuseumi juhti Andres Toodet. Just tema tegevus on esile kutsunud Narva võimude tugeva kriitika. Samas riigil tema suhtes etteheiteid pole. Toode volitused sihtasutuse juhatuse liikmena lõpevad detsembris ning muuseumi direktori ametkohale on kuulutatud välja konkurss, millel osaleb ka praegune direktor. Konkursi tulemused mõjutavad ka linna poolt eraldatava toetuse mahtu.

Jefimovi sõnul ei rahulda linnavõime see, kuidas muuseum linna poolt eraldatud summasid kasutab. «Me ootame, et see muutuks,» sõnas linnavolikogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles