Ringkonnakohus mõistis tapmissüüdistuse saanud endise kiirreageerija õigeks (14)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna ringkonnakohus tühistas täna endise politsei kiirreageerija Rando Hõlpuse süüdimõistmise tapmises ja käskis ta viivitamatult vahi alt vabastada.

Ringkonnakohus mõistis 30-aastase Hõlpuse õigeks ja tühistas talle määratud üheksa aastase vangistuse.

Hõlpuse kaitsja Jaanus Tehver ütles õhtupoolikul Postimehele, et ei ole saanud oma kliendiga otsusest veel rääkida. «Kohus tegi õige otsuse. Meie oleme väga rahul,» sõnas ta.

Ringkonnakohtu hinnangul ei ole ümberlükkamatult tõendatud, et Hõlpus oleks oma joomakaaslase tapnud.

Hõlpuse süü kohta esinevaid kahtlusi ei õnnestunud kriminaalmenetluse käigus kõrvaldada. Vastavalt seadusele tuleb kõik kõrvaldamata kahtlused tõlgendada süüdistatava kasuks.

«Mis puudutab Hõlpusele esitatud süüdistust ja maakohtu vaidlustatud otsuses tehtud järeldust, nagu oleks süüdistatav kannatanu kontaktlasuga kavatsetult tapnud, siis tuleb osutada, et olemasolevate tõendite valguses ei saa jõuda ilma kahtlusteta niisuguse järelduseni ja võimalikud on ka teised seletused toimunu kohta,» märkis kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Ringkonnakohus leidis, et Harju maakohtu tänavu 10. augustil tehtud kohtuotsuse ja kriminaalasja arutamisel rikuti oluliselt kriminaalmenetlusõigust ja kohaldati materiaalõigust valesti.

Maakohus eksis otsuse põhjendamise kohustuse vastu. Kolleegiumi arvates on see käsitletav kriminaalmenetlusõiguse rikkumisena. Kohustust on esmalt rikutud sellega, et maakohtu järelduste kujunemine ei ole jälgitav.

Samuti on maakohus tõendeid hinnanud ühekülgselt ning eelarvamusest lähtuvalt. See on viinud olukorrani, kus maakohus on jätnud sisulise käsitluseta kaitsjate esitatud versioonid toimunust. Kolleegiumi hinnangul on maakohus põhjendamatult jätnud materjalide hulgast välja asjatundja ütlused ja jätnud rahuldamata kaitsja taotlus täiendava DNA-ekspertiisi määramiseks.

Tuginedes asjatundja ütlustele ei saa välistatada, et kannatanu surma põhjustanud lask oli tingitud süüdistatava või kannatanu instinktiivsest haaramisliigutusest, mis juhtus rüseluse või kukkumise käigus. Seega nii kaua, kui ei ole selge, mis tol ööl täpselt juhtus, ei saa seda versiooni välistada. 

Ringkonnakohtu hinnangul on kriminaalasja arutamine maakohtus olnud küll vastuolus ausa ja õiglase kohtumenetluse põhimõttega, kuid siiski ei pidanud kolleegium vajalikuks kriminaalasja maakohtule uueks arutamiseks saata. Kohus leidis, et kogutud tõendite põhjal ja võimalike uute tõendite kogumisel ei ole võimalik Hõlpust talle esitatud kuriteos süüdi tunnistada.

Rando Hõlpust süüdistati selles, et ta tulistas eelmise aasta 23. septembri õhtul Tallinnas Majaka tänava maja trepikojas teist meest rindkeresse, mille tõttu kannatanu suri sündmuskohal. Hõlpus ennast kohtus süüdi ei tunnistanud.

Harju maakohus mõistis käesoleva aasta 10. augusti otsusega Rando Hõlpuse süüdi tapmises ning määras talle 9-aastase vangistuse.

Hõlpuse kasuks mõisteti välja menetluskulud kokku ligi 12 200 eurot. Lisaks mõisteti riigilt Rando Hõlpuse kasuks välja vabaduse võtmisega tekitatud mittevaraline kahju 39,40 eurot iga päeva kohta, mil isikult oli võetud vabadus, s.o 22. novembri 2017 seisuga 16 784,40 eurot. Tsiviilhagi jättis ringkonnakohus läbi vaatamata.

Kassatsiooni võib esitada riigikohtule 30 päeva jooksul. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles