POSTIMEHE INTERVJUU Seeder: me pole Ossinovskiga ühes inforuumis, aktsiisi lagi on käes (6)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa- ja Res Publica Liidu esimees Helir-Valdor Seeder ütles Postimehele antud videointervjuus, et IRL nõustus eelmise juhi Margus Tsahkna ajal alkoholiaktsiisi tõstmisega liiga kergekäeliselt. Terviseminister Jevgeni Ossinovskiga polevat nad täna antud teemal ühes inforuumis.

«Täna me temaga veel ühises inforuumis pole,» tunnistas Seeder eriarvamusi Ossinovskiga, «kuid selleks, et sinna jõuda, peavad olema ka algallikad ühesugused.»

«Me pole algallikaid ehk rahandusministeeriumi prognoose piisavalt ühiselt läbi töötanud. Seda me kindlasti teinud ei ole,» märkis ta.

Tsahkna nõustus kergekäeliselt

«Seadus on vastu võetud ja jõustus selle aasta jaanuarist,» kommenteeris Seeder eesseisvat aktsiisitõusu, «aga mina sain esimeheks alles selle aasta maikuus. Pärast seda oleme rakendanud end poliitika läbivaatamisele.»

Seeder tõdes, et kõik maksumuudatused said IRLi eelmise esimehe Margus Tsahkna poolt koalitsioonilepingus kokku lepitud.

«Sellega nõustuti ja ma arvan, et nõustuti liiga kergekäeliselt. Aga see on reaalsus, minevikku muuta ei saa, me peame edasi minema,» lisas ta.

«Esimeheks saades oli esimene kiireloomuline asi asuda koalitsioonipartneritega kohe maksumuudatustes läbi rääkima – et need 1.juulist ei jõustuks. Kuna maksulaekumiste info tuleb alles hiljem, ei tahtnud me sügisel kohalike valimiste eel sellest [alkoholiaktsiisist]ka show’d teha.»

«Koalitsiooni kõigutamise ega provokatsiooni eesmärki meil kindlasti ei ole.»

Alkoholiaktsiisi lagi on käes

«Ma usun, et läbimõeldud meetmetega on võimalik saavutada Eestis alkoholi väiksem tarbimine – ja seda on ka näha. Aga seda ei saa teha nii lihtsalt nagu käskude, keeldude ja järelevalve tõhustamisega.»

«Kusagilt maalt läheb ka aktsiisitõstmise piir. Kus on see optimum? Vaevalt me keegi teame. Eks elu näitab, kus see piir tuleb, aga mulle isiklikult tundub, et see piir on Eestis täna saavutatud,» viitas Seeder inimeste ostujõule ja käitumisele.

«Nüüd on õige hetk nendel teemadel arutada, kui piir on käes, ja otsida teistsuguseid lahendusi.»

Ülemäära suurt kaalu IRLi esimees nendele ettepanekutele väiksema valitsuspartnerina siiski ei omista.

«Me oleme ikka realistid ja tunnetame oma võimalusi päris hästi,» kommenteeris ta, «12 liikmega 101-liikmelises parlamendis imet ei tee.»

Väike partner IRL ebastabiilsuse keskel

«Suur osapool valitsuses on vahetunud ja sellega ka poliitilised prioriteedid,» tõdes Seeder, et valitsetud on väga erinevates koosseisudes, «siin on ka pakutud, et teeme nelja parempoolse erakonna koalitsiooni, aga ma arvan, et ebastabiilsus ei tule Eesti arengule kasuks.»

«Ma ei usu, et praeguses riigikogu koosseisus on kiirkorras võimalik kokku panna usaldusväärset ja paremini toimivat koalitsiooni kui praegune.»

Tunnustab Keskerakonda

«Mõneti võib nõustuda, et mõnda asja soovitakse liiga kiiresti saavutada,» arvas Seeder Keskerakonna tormakate otsuste kohta, «samas valitsusvastutuse võtmine on Keskerakonda sisemiselt oluliselt muutnud – tasakaalukamaks ja realistlikumaks.»

«Ma ei arva, et Keskerakond jätkab seda liini, mida nad opositsioonis plaadina kuulutasid.»

Alkoholiaktsiis pigem tuleb

Seeder tõdeb, et täna valitsuskabinetis arutatav aktsiisitõusu ärajätmine on ebatõenäoline, kuna aega on vähe. «Teoreetiliselt on selle aja jooksul küll võimalik muuta, aga see eeldab, et koalitsioon oleks küsimuses ühtne,» lisas ta.

«Sõltumata sellest, kas veebruarist midagi muutub, on pikemas perspektiivis ikka põhjust praegust aktsiisipoliitikat revideerida.»

Vaata videointervjuud!

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles