Ansip: Kevadtorm on hea näide kogu ühiskonna koostööst

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip koos õppuste üldjuhi maaväe ülema kolonel Indrek Sireliga.
Peaminister Andrus Ansip koos õppuste üldjuhi maaväe ülema kolonel Indrek Sireliga. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna, 9. mail kaitseväe õppust Kevadtorm 2011 külastanud peaminister Andrus Ansip tõstis esile kaitseväe ning tsiviilühiskonna koostöö tähtust.

«Kevadtormil näeme kuidas kaitsevägi ja ühiskond on seotud. Siin saavad koostööd teha kaitsevägi, reservväelased, kaitseliitlased, aga samuti ka keskvalitsus, kohalikud omavalitused ja ettevõtjad,» ütles seitsmendat aastat peaminsitrina Kevadtormi külastanud Andrus Ansip. «See, kuidas eraettevõtjad pakuvad kaitseväelastele kasvõi saunaskäimise võimalust, on kõnekas fakt sellest, kuidas kaitseväe ja ühiskonna koostöö ei ole ainult deklaratiivne, vaid et kui on vaja, siis pannakse käed külge ja tehakse ära,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja valitsusjuhi sõnu.

Peaminister kinnitas ka, et kaitsekulutuste tõstmine kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust tähendab kaitseväelastele paremaid teenimisvõimalusi.

«Kui me oleme lubanud suurendada oma kaitsekulutused kahe protsendini, siis peame oma lubadusi täitma. Kaitseväelastele tähendab ta kindlasti paremaid teenimisvõimalusi nii rahalises mõttes kui ka olmeliselt ja relvastuse uuenemist,» ütles Ansip.

Rääkides Kevadtormi tähendusest õppuste alale jäävatele kohalikele omavalitsustele rõhutas peaminister, et taoline õppus tähendab maakondadele ja valdadele oma valmisoleku näitamist ja nõuab omavalitsuste juhtidelt operatiivseid juhtimisotsuseid.

«Nii valla kui ka maakonna tasemel tuleb võrreldes tavaolukorraga vastu võtta märksa rohkem otsuseid ning maakonnad ja vallad on kaitseväele olulised partnerid,» ütles Ansip.

Kevadtorm 2011 üldjuht, maaväe ülem kolonel Sirel andis Põlvamaal Valgemetsas paiknevas operatiivstaabis peaministrile ülevaate õppusest ja õppuse senisest käigust.

Kaitseväelased esitlesid peaministrile sõduri varustust ja relvastust. Tagalapataljon tutvustas peaministrile oma võimekust: transpordi- ja remondikompaniid, väliköögi varustust, meditsiinikompanii andis peaministrile ülevaate liikuvast ja statsionaarsest sidumispunktidest.

Õppuse Kevadtorm 2011 põhiraskus on kokkuharjutaval jalaväepataljonil, mille sõdurid lähevad pärast Kevadtormi reservi. Pataljon koosneb kaitseväelastest, kelle väljaõpe algas eelmisel suvel ja sügisel erinevatse väeosades nagu Vahipataljon, Viru jalaväepataljon ja Kuperjanovi jalaväepataljon.

Kevadtorm 2011 on jagatud kolme põhilisse etappi: ümberpaiknemine, koostergevusõpe ja lahinguülesannete täitmine. Kevadtorm 2011 lahinguruum hõlmab kolme maakonda: Tartu, Põlva ja Võru. Peamine tegevus on Haaslava ja Ahja (6.-12.mai) ning Kõlleste ja Vastse-Kuuste (14.-19.mai) valdades. Põgusamalt jäävad õppuse alasse ka Võnnu, Mooste, Kanepi, Kambja, Laheda, Mäksa ja Põlva vallad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles