Taliban saatis välja video pantvangistatud kanadalasest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colin Rutherford
Colin Rutherford Foto: SCANPIX

Taliban saatis eile õhtul välja videolõigu nende poolt Afganistanis röövitud kanadalasest Colin Rutherfordist ning teatas, et nad võivad asuda tema üle kohut mõistma, vahendab uudistevõrk AFP.


Afganistani valitsusvastaste teatel langes Rutherford nende kätte riigi keskosas Ghazni provintsis ja nad kahtlustavad teda luuramises. Pole teada, millal täpselt Taliban 26-aastase kanadalase kinni võttis, kuid juba veebruaris kinnitasid vahtralehemaa võimud, et sellenimeline nende kodanik tõepoolest on pantvangis ja et Rutherford läks Afganistani turistina.

AFP teatel pole selge, kus värskelt välja ilmunud video Rutherfordist filmitud on. Klipil vastab värskelt aetud habemega kanadalane kaamerataguse hääle küsimustele. Vastuseks päringule, kuidas vangistajad teda kohelnud on, ütleb Rutherford: «Mind koheldi humaanselt.»

Kui Rutherfordilt aga uuritakse põhjusi, miks ta sõjast laastatud Afganistani tuli, ütleb ta: «Ajalugu, ajaloolised kohad, vanad ehitised, pühapaigad.» Kanadalane eitab oma valitsuse heaks töötamist.

Eile koos videoga ajakirjandusse saadetud emailis teatab Talibani kõneisik Zabihullah Mujahed, et mässulised paluvad taas Kanada valitsuselt kohest tegutsemist, sest vastasel juhul peab Rutherford nende kohtu ette astuma.

Kanada välisministeerium vastas Talibani avaldusele teatega, et on sellest teadlikud. «Kanada kodanik Colin Rutherford läks Afganistanis turistina reisides kaduma,» tunnistas ministeerium oma avalduses. «Kanada ametnikud teevad koostööd Afganistani võimudega aitamaks tema perekonnal kindlustada nende lähedase turvaline naasmine.»

Välismaalaste röövimine on Afganistanis muutunud mässulistele tulusaks äriks. Tuntuim jätkuvalt lahendamata juhtum puudutab kaht Prantsuse ajakirjanikku, kes elavad vangistuses juba 2009. aasta detsembrist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles