Ettevõtja rajab uued laudad naabrite akende alla (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarlased ei taha piimaandjaid oma naabriks.
Saarlased ei taha piimaandjaid oma naabriks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lääne-Saare vallavalitsus hoidis viis kuud Lümanda elanikke teadmatuses plaanist, mille kohaselt soovib loomapidaja rajada kõrge reostusohtlikkusega alal elamutest umbes 100 meetri kaugusele kolm loomalauta.

Jutt käib ettevõtja Margo Berensile kuuluva Lõukapõllu OÜ kavatsusest rajada Lümanda kunagistesse töökodadesse ja väetiselattu lihaveiste laudad, millest lähim asuks elamule kolm korda lähemal, kui seda peetakse lautade puhul soovituslikuks, kirjutab Saarte Hääl. Kui laudakompleksi minimaalne kaugus elamumaa kinnistutest on soovitavalt 300 m, siis antud juhul asuvad naabrite õuemaad ja elamud tunduvalt lähemal (lähim elamu 85 m).

Keskkonnaseadustiku järgi peab laudaehitaja lauda asukoha valikul arvestama ala tundlikkust oma tegevuse suhtes ja kaugust elamupiirkonnast. Naabrite hinnangul on sel juhul ala tundlikkust ja elamupiirkonna vahetut lähedust alahinnatud ning lautade asukohad on valitud mittesobivad.

Lautade lähedal elav Uno Rääk ütles Saarte Häälele, et tema oma kunagises töökojas loomapidamist ei poolda. «Kui siin hakkab elama suur hulk loomi, siis tekib minu kaevudes reostus – see on 100 protsenti kindel,» sõnas Rääk. «Kui see ei tule sel või järgmisel aastal, siis ületuleval aastal on ta kohal.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles