Kodanikualgatus pakub uue lahenduse Patarei päästmiseks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu suvel lõhkus torm Patarei katuse.
Mullu suvel lõhkus torm Patarei katuse. Foto: Mihkel Maripuu

Sihtasutus Kalaranna Patarei leiab riigikogule antavas petitsioonis, et Tallinna linna, erasektori ja kodanikeühenduste ühise jõuga saab ajaloolise Patarei merekindluse korda teha ning edukalt ellu äratada.

Kodanikualgatuse korras koostatud ja 1100 allkirjaga Patarei merekindluse petitsiooni pakub pakub välja kolmanda tee Euroopa enim ohustatud mälestise päästmiseks, teatas sihtasutuse juhatuse liige Helle Solnask. Sihtasutus annab petitsiooni riigikogu esimehele Eiki Nestorile üle kolmapäeval kell 14.

Patarei merekindlus kuulub Euroopa seitsme olulise, kuid hävimisohus mälestiste nimekirja. Europa Nostra president maestro Plácido Domingo on nii Patarei kui ka teiste ülioluliste hävimisohus mälestiste kohta öelnud, et nimekiri seitsme enim ohus oleva mälestise kohta juhib tähelepanu Euroopa kultuuri- ja looduspärandi haruldastele näidetele, mida ähvardab oht igaveseks kaduda.

«Kõigi nende objektide päästmiseks tegutsevad aktiivselt kohalikud kogukonnad, et säilitada meie ühise ajaloo mälestusmärgid, kuid kogukonnad vajavad laiapõhjalist toetust. /.../ Meie ühise pärandi päästmine hävimisest loob arvukalt sotsiaalseid ja majanduslikke hüvesid mitte ainult sealsetele piirkondadele ja riikidele, vaid tervele Euroopale…,» on öelnud Domingo.

«Erinevate ja hingega asja juures olevate osaliste kaasamine võimaldab Patareist teha avatud, elava ja mitmekesise keskuse,» sõnas Kalaranna Patarei SA juhatuse liige Andrus Villem. Ta lisas, et Patareisse mahuvad muuseumid, söögikohad, käsitöömeistrite ja restauraatorite poed ja töökojad, kunstnike ateljeed, innovatiivsed bürood, kodanikeühenduste ruumid, hotell, näituste ja seminaride ruumid, ehk ka mõni õppeasutus, väiksem teatrisaal ja muu. «Patarei sünge ajaloo lunastamiseks on ka mitme endise poliitvangi arvates hea, kui seal toimuks aktiivne loometegevus,» lausus Villem.

Kalaranna Patarei SA asutajate hinnangul on oluline, et mälestise ala jääks avalikult kättesaadavaks ning seda ei tükeldataks eri omanike vahel.

Petitsiooni üks eestvedaja, Aleksander Laane ütles, et Lennusadama edu ning linnahalli renoveerimise otsus näitavad selgelt, et Patarei vajab nutikat, kaasaegset ja kaasavat lahendust, et saada ümbritsevat kogukonda ühendavaks keskuseks, oma ajaloo tõttu ka mälupaigaks-sümboliks ja edukaks turismiatraktsiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles