Geiaktivist: seltsing on samasoolistele erakordselt tülikas kooseluvorm

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geiparaad Tallinnas 2007. aastal.
Geiparaad Tallinnas 2007. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Geiaktivist Reimo Mets avaldas arvamust, et justiitsminister Rein Langi välja pakutud seltsing on samasoolistele juriidiliselt ja majanduslikult erakordselt tülikas kooseluvorm, mille puhul on enam-vähem iga sammu puhul vaja professionaalse juristi abi.

Ta rõhutas TV3 saates «Värske Ekspress», et vara tekkimise korral või muude majanduslike tehingute puhul kaasneb seltsingule tohutu paberlik asjaajamine.

Mets rõhutas, et Eestis tuleks luua mingi konkreetne partnerlusvorm, mis oleks sellisest bürokraatiast vaba, kui just ei soovita nõustuda abielu nime kasutamisega samasooliste kooselu puhul.

Ta lisas, et euroliidus on kolmes riigis kasutusel nimetus abielu.

Isamaa ja Res Publica Liidu rahvuslaste ühenduse esimees Tarmo Kruusimäe rõhutas, et kõik ei saagi olla võrdsed ning et antud teema puhul püüab vähemus saavutada enamusest suuremaid õigusi.

Ta lisas, et Eesti kultuuriruumis pole era- ja intiimelu afišeerimist kunagi eksisteerinud.

Kruusimäe leidis, et meie «nokia» peitubki selles, et eestlased pole ajaloo jooksul kellegagi integreerunud ega segunenud. Tema hinnangul on eestlased minevikus homoseksuaalsetesse inimestesse alati tolerantselt suhtunud ja seda kuni selle ajani, mil too vähemus tuli oma nõudmistega n-ö. «püha abielu» territooriumile.

Mets toonitas aga, et tegelikult on situatsioon hetkel selline, et Euroopa Liit hoopis survestab Eestit oma seadusandlust antud teemal Euroopas kehtivate põhimõtetega kooskõlla viima.

Lapsendamise küsimusel peatudes ütles Mets, et Euroopa Inimõiguste Kohus on tõesti teinud otsuse, et kui ühes riigis eksisteerivad abielu ja samasooliste partnerlussuhe, siis ei saa nende suhete seaduslike vormide vahel lapsendamise küsimuses üht poolt diskrimineerivat lahendust eksisteerida.

Kruusimäe ja saatejuht Mihkel Raud väljendasid samasoolistele paaridele lapsendamisõiguse andmise osas oma vastumeelsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles