Laevakaitsjate lähedased ei julge hõisata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjate lähedased lasid 7. juulil 2016 Tallinnas meeste toetuseks lendu õhupallid. Siis möödus vangistusse sattumisest 1000 päeva.
Laevakaitsjate lähedased lasid 7. juulil 2016 Tallinnas meeste toetuseks lendu õhupallid. Siis möödus vangistusse sattumisest 1000 päeva. Foto: Sander Ilvest

Ehkki Chennai kohus mõistis õigeks kõik neli aastat tagasi kinni peetud laevakaitsjad, ei julge nende lähedased veel kergendatult ohata. Liiga eredalt on meeles 2014. aasta, mil India kohus vabastas mehed süüdistustest, ent keegi koju ei pääsenud. 

«Mul on veidi hirm selle üle rõõmustada. Oleme ettevaatlikud,» ütles laevakaitsja Roman Obeltšaki õde Julia Obeltšak värskest kohtuotsusest kuuldes. «Eelmine kord, kui kohus tegi süüst vabastava otsuse, siis kui 90 päeva oli peaaegu möödas, tehti ikkagi apellatsioon,» sõnas Julia Obeltšak.

Ka seekord on India prokuratuuril võimalus otsus kolme kuu jooksul vaidlustada.

Sarnases meeleolus oli laevakaitsja Lauri Aderi ema Maret Veikat. «Ma olen täiesti veendunud, et Eestisse nad veel ei pääse. Ajalugu ju kordub - nad võiksid välja saada ja kodumaale tulla, aga nad ei saa lihtsalt väljasõiduluba, sest neil ei ole Indiasse sisenemisluba. See on must huumor Indiaga,» rääkis Veikat samuti hirmuga 2014. aastale mõeldes. Laevakaitsjad ei saanud riigist pärast kohtuotsust lahkuda, kuna selleks pidi loa andma politsei.

«Tegemist on selles mõttes paradoksaalse olukorraga, et kohus on otsustanud, et süüdistustel pole alust ja kaasus tuleks lõppenuks lugeda. Meestel on riigist lahkumiseks vaja politsei luba, kes antud hetkel on süüdistaja rollis ja sellega venitanud,» kommenteeris 2014. aastal toonane Eesti suursaadik Indias Viljar Lubi.

Kolm kuud hiljem kaevatigi otsus India ülemkohtusse.

«Eks elu näitab, aga vanglast saava mehed välja, see on fakt,» rääkis Lauri Aderi ema Veikat, kelle sõnul on see siiski igati positiivne otsus, mille eest tänab ta välisministeeriumit.

«Kui järjest pommitad ja pommitad, siis hakkavad asjad liikuma. Meie välisministeerium ja Eesti riik ei saa otsust muuta, aga nad saavad julgelt välja öelda, kui otsusega lubamatult kaua on viivitatud,» sõnas laevakaitsja ema.

Oma pojaga vahetab ta kirju paar korda kuus ning saab sõnumeid poja kohta ka teiste kaudu. «Meeleolu on väga kõikuv. Viimane nädal valmistas meeletult psüühilist pinget,» rääkis Veikat. Ema sõnul ei uskunud Lauri enam õigeks mõistmisesse.

«Lauri seisukoht oli see, et nad mõistetakse süüdi, aga karistust vähendatakse selle võrra, et nad saavad välja,» lisas Veikat, kelle sõnul on mehed lootmisest lihtsalt väsinud. «Ootuseid on nii palju petetud. Neli aastat on mehed jõuluks koju tulnud.»

Julia Obeltšak oli vennaga kontaktis eelmisel nädalal. «Viimasel ajal nad ongi pessimistlikud, aga väike lootus on ikka südames. Oma ootustest ta ei taha üldse rääkida. Kirjeldab lihtsalt oma elu ja püüab näidata, et kõik on korras ja sellepärast räägib hoopis teisest teemast. Näiteks, kuidas tal päev läks ja päev läks alati samamoodi,» rääkis Obeltšak.

Veikat hellitab ise lootust, et mehed võivad tänavu tõesti jõuludeks koju pääseda. Seda juhul kui Suurbritannia ja Eesti survestavad Indiat meeste dokumentide ja bürokraatiaga kiirustama.

Välisminister Sven Mikser ütles Postimehele, et eelduslikult peaksid laevakaitsjad pääsema õigeksmõistva otsuse järel vabadusse ja vanglas edasikaebamist ootama ei pea. Millal see kõik juhtub, ta ei teadnud.

Võivad vabaks saada juba homme

Laevakaitsjate advokaat R. Subramaniya Adityan ütles AFPle, et laevakaitsjad pääsevad vanglast välja teisipäeval, kui kohtuotsus on jõudnud vangla juhtkonnani.

Laevakaitsjate teine advokaat R. Arumuga Ram ütles, et kaitsjad teevad jõupingutusi selle nimel, et laevakaitsjad saaksid vanglast välja juba esmaspäeva õhtul, kuid kui see ei õnnestu saavad nad vanglast välja teisipäeva hommikul.

«Samas sõltub nende riigist lahkumine kindlasti edasikaebamisest. Me loodame, et otsust edasi ei kaevataks ja et sellekohane teade tuleks võimalikult kiiresti,» ütles välisminister Mikser.

Välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk on valmis sõitma Indiasse, et Tamil Nadu võimudega kohtuda ja välja selgitada, mida India prokuratuur edasi plaanib.

«Praegu ei oska me kahjuks hinnata, kui kiiresti Indias asjad liiguvad ja kui kiirelt mehed vanglast vabastatakse. Saatkond New Delhis tegeleb hetkel kõige edasise täpsustamisega, samuti konsulaarküsimuste lahendamisega, sh mis puudutab dokumentide ja võimalikku majutuse vajadust,» ütles  välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Maria Belovas. Ta nentis, et juhtum on lahendatud  siis, kui laevakaitsjad on kodus tagasi.

Eesti konsul Indias Mats Kuuskemaa lendas täna Chennaisse, kus ta kohtub laevakaitsjatega ilmselt homme. Konsul lubas hoolitseda ka selle eest, et meestel oleks vabanedes peavari.

Loodavad riigi toele

«Usume ja loodame riigi toetusele, ega muu ei päästa. Eesti riik saab aru, et pole midagi võtta sealt, kust lihtsalt pole midagi võtta. Mehed läksid ju, et meid üleval pidada, aga nüüd on vastupidi. Meie elame poiste nimel,» rääkis Maret Veikat.

Mikseri sõnul ei ole täna mõtet rääkida ka sellest, millisel moel riik laevakaitsjaid rahaliselt toetab ning kas seda peaks nimetama tagastamatuks abiks või laenuks.

«Kindlasti ei taha me seda, et kellelegi langeks üle jõu käivaid kohustusi. Nendel päevadel ja tundidel töötame selle nimel, et perekonnad saaksid taasühineda ja mehed koju tulla. Tehniliste ja praktiliste küsimustega on võimalik pärast tegeleda,» ütles Mikser.

Ta avaldas lootust, et selguse saamiseks ei pea veel kolm kuud ootama. «Alati ei sõltu kõik meist. Ma ei taha anda katteta lubadusi, aga teeme palehigis tööd selle nimel, et edasikaebamist ei juhtuks ning et me ei peaks ootama 90 päeva, vaid selgus saabuks märkimisväärselt kiiremini,» sõnas Mikser.

Sotsiaalmeedias näitas oma heameelt üles ka peaminister Jüri Ratas. «Täna saime Indiast kauaoodatud häid uudiseid, et kohalik kohus rahuldas Eesti laevakaitsjate apellatsioonikaebuse. See otsus sillutab loodetavasti teed nende peatsele koju naasmisele. Ehkki sealsel prokuratuuril on võimalus otsus edasi kaevata, teevad Eesti välisministeerium ja saatkond kõik endast oleneva, et keeruline olukord lõpuks laheneks ning enam kui neli aastat kodust kaugel viibinud mehed peagi enda omaste juurde tagasi jõuaks,» kirjutas Ratas.

Maret Veikati sõnul ei ole mured möödas ka siis, kui mehed lõppude lõpuks koju jõuavadki.

Mured jätkuvad Eestis

«Need inimesed on lõhutud hinged ja vajavad meeletut toetust – nende psüühiline olukord on raske, kuidas tööd leida ja edasi elama hakata. Raskused ei ole lõppenud ja selliste murtud hingedega koos elada on ka üpris keeruline,» ütles laevakaitsja ema.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast - 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütusetankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles