Fotod: Eesti laevakaitsjad pääsesid India vanglast (7)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisministeerium kinnitas hommikul Postimehele, et Eesti laevakaitsjad pääsesid vanglast välja ning suundusid koos konsuliga majutusasutuse poole.

India Chennai kohus mõistis eile õigeks kõik neli aastat tagasi kinni peetud 35 laevakaitsjat, nende seas 14 eestlast.

Advokaatidelt saadud info kohaselt on India prokuratuuril võimalus otsus edasi kaevata 90 päeva jooksul. Seega pole hetkel võimalik laevakaitsjate tulevikku ning võimalikku kojusaabumist ennustada.

Välisminister Sven Mikser avaldas eile lootust, et selguse saamiseks ei peaks veel kolm kuud ootama. «Alati ei sõltu kõik meist. Ma ei taha anda katteta lubadusi, aga teeme palehigis tööd selle nimel, et edasikaebamist ei juhtuks ning et me ei peaks ootama 90 päeva, vaid selgus saabuks märkimisväärselt kiiremini,» sõnas ta.

The Times of India kirjutab, et koos vabastamisega tagastati meestele ka konfiskeeritud passid ning dokumendid. Välisministeeriumil selle kohta hetkel info puudub, kuid avalike suhete osakonna peadirektor Maria Belovas kinnitas, et passide puudumise taha meeste kojutulek kindlasti ei jää. «Vajadusel saame me väljastada ka tagasipöördumistunnistuse, kuid selleks, et mehed koju pääseksid on vaja ka India võimude luba», selgitas ta.  

Laevakaitsjate vabastamine. Vasakult teine on Eesti laevakaitsja Aleksei Tutõnin.
Laevakaitsjate vabastamine. Vasakult teine on Eesti laevakaitsja Aleksei Tutõnin. Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

Väisministeeriumi asekantsler sõidab Indiasse appi

Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Annely Kolk sõidab teisipäeval Indiasse Chennai linna, et aidata vanglast vabastatud laevakaitsjad võimalikult kiiresti koju tuua.

Kolk jõuab Indiasse homme varahommikul kus kohtub vabastatud eestlastega. 

Välisministeeriumi pressiesindaja Maria Belovas ütles BNS-ile, et hetkel pole veel teada milline protseduur eelneb laevakaitsjate riigist lahkumisele. Samuti pole selge prokuratuuri seisukoht edasikaebamise osas.

Nendele küsimustele asubki ministeeriumi asekantsler homme vastuseid otsima.

Teisipäeva õhtuks said laevakaitsjad majutatud ning kätte isiklikud asjad, mille nad enne vanglasse saatmist loovutama pidid.

«Majutusega on neil kõik korras. Konsul abistas neid täna asjade kättesaamisel, mida hoiti meie aukonsuli ettevõttele kuuluvas laos,» ütles Maria Belovas BNS-ile.

«Üldiselt on kõik hästi,» lisas Belovas.

Ta ei soovinud siiski öelda, millises majutusasutuses laevakaitsjad peatuvad.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Laeva kapten on ukrainlane. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütusetankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Uudist täiendatakse värske info saabumisel!

Eesti laevakaitsjate vabastamine. Fotol Alvar Hunt (Sports Directi kilekotiga).
Eesti laevakaitsjate vabastamine. Fotol Alvar Hunt (Sports Directi kilekotiga). Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

Täna kell 11.15 oli Postimehe otsestuudios Indias 2013. aastal kinni peetud laevakaitsja Lauri Aderi ema Maret Veikar ja Indias teemat uurinud Postimehe ajakirjanik Toomas Randlo.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles