Senine ebavõrdsus sunnib mandaatide jaotuse korda muutma (4)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu koridor
Riigikogu koridor Foto: Liis Treimann

Riigikogu põhiseaduskomisjonis küpseb plaan joonistada seniste valimisringkondade piirid ümber. Selle tingib olukord, kus senised ringkonnad  muutuvad suuruse poolest aina ebavõrdsemaks. Tehtud ettepanekutes varieerub ringkondade hulk seitsmest 16ni.

Järgmistel riigikogu valimistel juhtub nii, et kahes suurimas valimisringkonnas jagatakse välja kokku 27 mandaati, samal ajal kui nelja väiksema peale jääb selleks arvuks 25. Sellise olukorra on tekitanud rahvastiku jaotuse muutumine viimase 20 aasta jooksul, mil  inimesed on koondunud Tallinna ja selle ümbrusse.

Nimelt oli veel 1995. aasta valimistel nii, et väiksemates maakondades jaotati laiali kaheksa mandaati ja suurimas 11. Ent aastate jooksul on neid arve vastavalt elanike arvule muudetud. Järgmistel valimistel pääseb Harjumaalt ja Raplamaalt riigikogusse 14 inimest, Lääne-Virumaalt aga viis. See on peaaegu kolmekordne vahe.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles