«Pealtnägija» uuris geiabielude seadustamise mõju Iirimaal (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Marsh ja Tray Popov on esimene samasooline abielupaar, kus ühele osapoolele anti elamisluba samadel heteropaaridega samadel alustel. Popov on pärit Bulgaariast.
Julian Marsh ja Tray Popov on esimene samasooline abielupaar, kus ühele osapoolele anti elamisluba samadel heteropaaridega samadel alustel. Popov on pärit Bulgaariast. Foto: AP / Scanpix

Iirimaa legaliseeris kaks aastat tagasi geiabielud ning «Pealtnägija» uuris, kuidas see mõjus

Iirimaa dekriminaliseeris homoseksuaalsuse 1993. aastal. Kaks aastat tagasi sai Iirimaast esimene riik maailmas, kus samasooliste abielu legaliseerimine pandi rahvahääletusele, vahendas «Pealtnägija».

Riigi esimese geipulmade korraldaja äri õitseb. «Turg on tugev. 2016 oli esimene abielude võrdsuse aasta Iirimaal. Mullu oli umbes 1100 pulma,» sõnas pulmakorraldaja Daragh Doyle.

Üks, kes samasooliste abielude seadustamisele Iirimaal tuliselt vastu töötas, oli ei-kampaania juhtfiguur senaator Ronan Mullen.

«Kui teoreetiliselt kaaluda, kas lapse peaks adopteerima üksikvanem või samasooliste paar või heteropaar või abielupaar, siis nüüd pole eristamine lubatud. Tundub, et see lahendus on väga täiskasvanutekeskne. Esmalt peavad täiskasvanud saama oma tahtmise, siis edasi räägime laste õigustest,» kommenteeris ta.

Mulleni sõnul takistati vastaste sõnumite levikut ja nende väiteid tembeldati fanatismiks. See aga tähendas, et osa arvamusi jäi rahval kuulmata.

Senaatori meelest tabas Iirimaad omamoodi grupimõtlemine, kus enamus leidis, et tuleb hääletada «jah».

«Meid lausa õhutati koju jääma selle asemel, et hääletada «ei». /.../ Aina rõhutakse sotsiaalsetele muutustele, abielu lammutamisele. Ma ei kuule kuigi palju siirast juttu laste õiguste kaitsest,» rääkis Mullen.

Kõik Iiri maakonnad hääletasid samasooliste abielude poolt, välja arvatud üks. Roscommoni maakond sai ajakirjanduses pärast rahvahääletust kõvasti sarjata ja teema on seal endiselt tundlik. Üks geiabielude vastu hääletajaid oli Gerry O'Boyle.

«Minu suurim mure on lapsed. Riik kiirustas referendumiga, laste peale ei mõelnud keegi. Mina sain roomakatoliku kasvatuse, olen alati olnud sama usku, et olid Aadam ja Eeva, mitte Aadam ja Evert...,» sõnas ta.

Abielureferendum oli Iiri geikogukonnale ajaloolise tähtsusega hetk, aga teisel pool piiri, Põhja-Iirimaal, käib võitlus abiellumisõiguse eest raevukalt edasi. Põhja-Iirimaa on üks viimaseid kohti Lääne-Euroopas, kus samasoolistel on keelatud abielluda.

Samasoolistel paaridel on Põhja-Iirimaal tsiviilpartnerluse õigused, aga mõned soovivad sellest enamat ja nii korraldatakse pulmastiilis protestiüritusi.

Põhjus, miks samasooliste abielu Põhja-Iirimaal on endiselt ebaseaduslik, peitub mõistagi poliitikas. Kui enamik poliitikuid on samasooliste abielu poolt, siis riiki valitsev konservatiivne partei seisab muutuste vastu. Praktikas aga eksisteerivad juba praegu samasoolised paarid, kes kasvatavad ka ühiseid lapsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles