Valitsus maksab ühinenud omavalitsustele 65 miljonit eurot toetust

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Valitsus eraldas täna haldusreformi seaduse alusel vabatahtlikult ühinenud omavalitsustele toetuseks ligi 65 miljonit eurot, mis makstakse välja kolme aasta jooksul.

Toetust võib kasutada ühinemistega seotud investeeringuteks ja kuludeks, sealhulgas koondamiskuludeks. Lisaks saavad 14 omavalitsust, mille elanike arv ületas pärast ühinemist 11 000 elaniku piiri, täiendavalt 500 000 eurot preemiat. Nende seas on ka Saaremaa vald, mis saab suurima ühinemistoetuse – üle 4,7 miljoni euro.

Ühinemistoetust makstakse kokku 47 uuele omavalitsusele 64,5 miljonit eurot.

Sellest:

  • 2017. aastal 14,4 miljonit eurot
  • 2018. aastal 28,7 miljonit eurot
  • 2019. aastal 21,4 miljonit eurot (koos 11 000 elaniku piiri ületavate omavalitsuste preemiatega).

Omavalitsused esitasid rahandusministeeriumile ka ühinemistoetuste kasutamise kavad. Kolme aasta jooksul makstavast ühinemistoetusest kasutatakse:

  • koondamiskuludeks 8,6 miljonit eurot;
  • muudeks jooksvateks kuludeks 6 miljonit eurot;
  • investeeringuteks 49,9 miljonit eurot.

Valitsuse ühendatud omavalitsustele ühinemistoetust ei anta. Neile hüvitatakse taotluse alusel ühendamisega seotud otsesed kulud.

Haldusterritoriaalse reformiga seotud omavalitsuste ühinemised jõustusid pärast kohalike omavalitsuste valimistulemuste kinnitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles