Joosep Susi: kadunud spordiretoorikat otsimas

Joosep Susi
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistel osalejad ja nende kommenteerijad võtavad suure osa retoorikast üle spordist. Et valimisi liialt ei lihtsustataks, peab spordist rääkima suurema kujundlikkusega.
Valimistel osalejad ja nende kommenteerijad võtavad suure osa retoorikast üle spordist. Et valimisi liialt ei lihtsustataks, peab spordist rääkima suurema kujundlikkusega. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ilmsesti pole mingi üllatus, et spordile omaseid väljendeid, metafoorikat, paatost armastatakse rakendada igasugustest konkurentsiilmingutest kõneledes-kirjutades. Näiteks poliitilisele võitlusele lihtsalt passib spordi pateetika ja retoorika pea alati. Jalgratast leiutada pole ju mõtet: konkurents meenutab kangesti sportlikku võistlussituatsiooni ning juba välja arendatud sõnavara ja printsiibid võib spordiväljalt lihtsalt üles korjata. Sadul põrsa selga ja tuld!

Võib läheneda ka nii, et poliitiline ja majanduslik võitlus kipuvad olemuselt olema ehk liigkeerulised struktuurid ning just sport pakub ideaalse võimaluse mängida seesama läbi  kristalliseerunud vormis. Sport antakse meile kätte just kui süütul ja puhtal kujul ning see võimendab kõiksuguseid keelelisi ülekandeid.

Väga reljeefselt lähenedes ilmub spordiretoorika (näiteks poliitikasse) kahel tasandil: fraas ja narratiiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles